Свет

Борељ у Ханоју: Европска унија жели унапређење односа са Вијетнамом

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је са вијетнамским министром спољних послова Буи Тан Соном разговарао о питањима Јужног кинеског мора, Украјини и финансирању енергетске транзиције
Борељ у Ханоју: Европска унија жели унапређење односа са Вијетнамом© AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, који је изашао из европске баште и упутио се у вијетнамску џунглу, изјавио је данас да жели да почне да ради на унапређењу дипломатских односа са том земљом и истакао да би ЕУ могла да помогне у јачању поморске и сајбер безбедности Вијетнама.

"Волео бих да моја посета буде тренутак за покретање процеса унапређења наших односа", рекао је Борељ после састанка са вијетнамским министром иностраних послова Буи Тан Соном.

Двојица званичника су разговарала о питањима Јужног кинеског мора, Украјини и финансирању енергетске транзиције, преноси Ројтерс.

Борељ је навео да је позвао Вијетнам да убрза имплементацију Партнерства за праведну енергетску транзицију (ЈЕТП), како би се смањила употреба угља у тој земљи југоисточне Азије.

Сон је навео да је тражио од ЕУ финансијску подршку за имплементацију ЈЕТП-а и додао да Вијетнам сматра да ЕУ треба да има активнију улогу у Индо-пацифичком региону.

image