Свет

Иран негирао мешање у америчке изборе

Већина тих оптужби је део психолошких акција за вештачко оживљавање предизборне кампање, поручила је иранска мисија при УН у Њујорку
Иран негирао мешање у америчке избореGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Иранска мисија при УН у Њујорку одбацила је изјаве америчких обавештајних служби у вези са наводним мешањем Техерана у предстојеће изборе у Сједињеним Државама, преноси ИРНА.

"Иран не чини никакве кораке или активности које имају за циљ да се утиче на изборе у САД. Већина тих оптужби је део психолошких акција за вештачко оживљавање предизборне кампање", наводи се у саопштењу иранске мисије.

Ројтерс је претходно пренео да је канцеларија директора националне обавештајне службе без доказа оптужила да Русију, Кину и Иран да наводно користе маркетиншке, комуникационе и друге компаније како би утицале на америчке бираче и исход предстојећих председничких избора у САД.

Званичник америчке обавештајне службе је рекао да је Иран наводно "интензивирао употребу тајних организација" последњих недеља како би утицао на гласаче у Сједињеним Државама, а кинеске владине агенције наводно користе технолошку компанију са седиштем у Кини у својим "операцијама утицаја" у Сједињеним Државама. 

Наиме, данас ће се одржати инаугурација Масуда Пезешкијана, новог председника Ирана, након што је ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеј претходно формално дао сагласност за његов избор на место лидера те земље.

Пезешкијан преузима дужност у време ескалације тензија на Блиском истоку повезаних са сукобом Израела и Хамаса у Гази, као и Израела и Хезболаха који делује у Либану и који ужива подршку Ирана.

Очекује се да ће инаугурацији присуствовати више од 2.500 људи, укључујући 70 делегација страних земаља и међународних организација.

image