Свет

Кад Иран брани Христа: Амбасадору Француске због бласфемије уручена нота

Ирански министар културе и исламске оријентације осудио је приказ Исуса Христа, истичући да се Исус поштује као пророк у исламу
Кад Иран брани Христа: Амбасадору Француске због бласфемије уручена нотаGetty © SOPA Images / Contributor

Иран је оштро протестовао и амбасадору Француске уручио протестну ноту због, како сматра, увредљивог приказа Исуса Христа током церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу, јављају ирански медији.

Ирански министар културе и исламске оријентације осудио је приказ Исуса Христа, истичући да се Исус поштује као пророк у исламу.

Велике контроверзе покренуло је свечано отварање Олимпијских игара у Паризу, када су многи осудили начин на који је приказана Тајна вечера, као и оскудно одевену мушку особу обојену у плаво, која је требало да представља грчког бога Диониса.

Поводом тога су се огласиле Олимпијске игре са објашњењем о грчком богу Дионису.

"Тумачење грчког бога Диониса чини нас свесним апсурда насиља међу људским бићима", написали су на друштвеној мрежи Икс.

Ипак, нису објаснили причу око Тајне вечере.

Догађај, одржан на реци Сени, представио је 6.800 спортиста дуж руте од шест километара са 85 чамаца, а преносио се широм света кроз наступе уживо и телевизијске преносе.

Католичка црква Француске изразила је разочарање због, како је описала, сцена исмевања хришћанства.

Након реакције, америчка технолошка компанија "Си спајр" објавила је да ће повући своје рекламе са Олимпијских игара, наводећи да су били у шоку због приказа Тајне вечере током церемоније.

image