Свет

САД: Ризик од рата Израела и Хезболаха је преувеличан

Американци иза кулиса покушавају да спрече ескалацију сукоба на израелско-либанској граници
САД: Ризик од рата Израела и Хезболаха је преувеличан© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Бајденова администрација сматра да је ризик за могуће избијање свеопштег рата између Израела и Хезболаха "преувеличан", рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби на брифингу са новинарима у понедељак.

Његов коментар, према писању "Аксиоса", сугерише да администрација покушава да ублажи јавну реторику око ситуације на израелско-либанској граници, након  ракетног напада у којем је погинуло 12 деце и тинејџера на северу Израела, а за који Израел криви Хезболах.

Американци, међутим, иза кулиса покушавају да спрече ескалацију која прети након што је израелски ратни кабинет овластио израелског премијера Бењамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта да одлуче о времену и обиму израелског одговора на напад за који је Хезболах негирао одговорност.

САД истичу да су они убеђени у кривицу Хезболаха.

Амерички званичници су разговарали са својим израелским и либанским колегама, у настојању да спрече даље заоштравање, па је тако амерички секретар за одбрану Лојд Остин разговарао у понедељак са Галантом који му је рекао да је Израел "одлучан да врати безбедност на северну границу Израела и да захтева високу цену од Хезболаха".

Бајденова администрација покушава да спречи да израелски одговор и контраодговор Хезболаха додатно погоршају ситуацију, тврди Кирби, који истиче да иако Израел има право да се брани од Хезболаха, из разговора које су САД имале и са Израелом и са Либаном њима је јасно да то не значи да ће израелски одговор нужно довести до свеопштег рата.

"Још увек верујемо да имамо времена и простора за дипломатију како бисмо избегли свеопшти рат. Напорно ћемо радити да се то не догоди и мислимо да је то могуће", рекао је он.

Кирби је додао и да Бајденова администрација нема никаквих назнака да би ескалација између Израела и Хезболаха негативно утицала на текуће преговоре о таоцима у Гази и споразуму о прекиду ватре.

image