Између чекића и наковња: Брисел у дилеми - поштовати правила и закон или казнити Мађарску

Захтев Мађарске и Словачке да Европска унија поштује своја правила и казни Кијев, ставио је Брисел у незгодну ситуацију

Одлука Украјине да блокира транзит руске нафте у ЕУ изазвала је нову главобољу Бриселу. Наиме, Мађарска и Словачка су се позвале на правилник Европске комисије и указале да се санкцијама Кијева крши трговински споразум из 2014. између Украјине и ЕУ.

Захтев Европској комисији да реагује ставио је ЕУ у незгодну ситуацију, наводи "Политико".

Са једне стране, званичници знају да морају да поштују сопствена правила. Са друге стране, Унија је фрустрирана чињеницом да Мађарска не само да није одустала од руских енергената (за разлику од других чланица које јесу, на своју штету), већ отворено позива на прекид сукоба у Украјини и разговоре са Москвом. А словачки премијер Роберт Фицо, такође, има "проруски" став.

Украјина, пак, тврди да је циљ санкција да се прекине доток средстава Москви која их користи за наставак сукоба.

Комисија је за сада одложила доношење одлуке, навевши да им треба још времена да утврде чињенично стање. Колико, то нико не зна.

"Мислим да Комисија није много вољна да помогне Мађарској", рекао је један неименовани званичник ЕУ и додао да Мађарска и Словачка "нису смеле да се окрену ка Москви".

Незаинтересована реакција Комисије, подстакла је две земље да прибегну опробаној тактици "упозорења". Будимпешта је већ најавила да ће блокирати слање војне помоћи Украјини и подсетила да Мађарска обезбеђује 42 одсто украјинског увоза струје.

Словачка је, такође, навела да ће, ако Кијев "брзо не среди ствари", бити принуђена да "предузме одговарајуће мере". Неке од тих мера могле би да буду смањење извоза дизела у Украјину, као и прекид снабдевања струјом.

У Бриселу се надају да су упозорења само покушај да се преговори окрену у њихову корист и да нису "претње" и наводе да би укидање снабдевања електричном енергијом земље која већ има вишесатне рестрикције "наљутило" блок.