Француска признала суверенитет Марока над Западном Сахаром

Француска намерава да делује доследно са овом позицијом и на националном и на међународном нивоу, написао је Макрон у писму краљу Мухамеду Шестом

Француска је променила деценијама стару позицију и признала суверенитет Марока над спорном Западном Сахаром, преноси АП

"Садашњост и будућност Западне Сахаре спадају у оквир мароканског суверенитета. Француска намерава да делује доследно са овом позицијом и на националном и на међународном нивоу", написао је Макрон у писму краљу Мухамеду Шестом.

Мароко Западну Сахару сматра саставним делом своје територије и деценијама фактички контролише већи део тог региона, али већина земаља и Уједињене нације, такав став Марока не прихватају.

Одлазак Француске са своје "историјске позиције је велика победа Марока", наводи агенција, додавши да Француска овим кораком прати став Америке, Израела и Шпаније.

Спор око Западне Сахаре почео је 1975. године када се Шпанија, чија је то била колонија, повукла с те територије и препустила је неизвесној будућности.

Након одласка Шпаније, Мароко је организовао тзв. "Зелени марш", када су хиљаде Мароканаца ушле у Западну Сахару како би потврдило марокански суверенитет над том територијом.

То је изазвало отпор Сахарске Арапске Демократске Републике и њеног војног крила, Фронта "Полисарио". Они су тврдили да су легитимни представници аутохтоног народа Западне Сахаре и тражили су пуну независност.

Званичници Европске уније не признају претензије Марока у Западној Сахари, већ као и УН, сматрају та је то војно окупирана територија. Међутим, неке земље-чланице ЕУ, међу којима су, Шпанија и Немачка, подржавају Мароко јер сматрају да би Западној Сахари требало дати аутономију