Свет

Запад не верује у победу Украјине: Питање је времена када ће Руси пробити другу линију одбране

Ситуација у Украјини је гора него што се представља у јавности, а готово нико у Бриселу не очекује да Кијев врати изгубљене територије, пише немачки "Велт"
Запад не верује у победу Украјине: Питање је времена када ће Руси пробити другу линију одбранеGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Већина западних дипломата и војних званичника због успеха руске војске више и не рачуна на продоре Оружаних снага Украјине и као једини излаз из тренутне ситуације виде мировне преговоре о прекиду ватре, пише немачки "Велт" позивајући се на речи неименованих официра НАТО и дипломата из Брисела.

"Готово нико у Бриселу не очекује да Кијев врати изгубљене територије", наводи лист.

Напомиње се да је ситуација у Украјини гора него што се представља у јавности. Према речима саговорника, само је питање времена када ће руске трупе пробити другу линију одбране украјинске војске.

"О томе се не говори јавно како не би опала подршка становништва Западу и како не би демотивисали украјинске војнике", пише "Велт" и истиче да нико не верује да је Кијев способан да оствари циљ који је поставио - враћање у границе из 2014. године.

"Већина саговорника каже да Украјина неће победити", наводи се.

Чини се да је највероватнији исход да ће се, у наредних 6-9 месеци, прећи на мировне преговоре, без обзира на то ко ће у јануару постати председник САД.

"С обзиром на околности, не видим други излаз осим раног прекида ватре. Ова ситуација би могла да траје годинама, док ће се локална кршења прекида ватре вероватно понављати изнова и изнова", рекао је за немачки лист високи дипломата.

Како наводи "Велт", Брисел полази од чињенице да Запад у будућности, страхујући од ескалације, неће значајно повећати војну подршку Оружаним снагама Украјине до нивоа који би омогућио покретање контраофанзиве великих размера.

image