Свет

Бразилски аналитичар: Шта значи Пекиншка декларација о јединству палестинских фракција

Кина сматра да је веома важно подржати сазивање широко засноване, ауторитативне и ефикасне међународне мировне конференције, која би омогућила стварање две државе, примећује Пепе Ескобар
Бразилски аналитичар: Шта значи Пекиншка декларација о јединству палестинских фракцијаwww.globallookpress.com © © Di Jianlan

Пекиншка декларација, потписана прошле недеље, представља још један запањујући кинески дипломатски потез, али овај документ није само афирмација кинеског утицаја, пише бразилски аналитичар Пепе Ескобар за сајт "Крејдл".

Окупљање представника 14 палестинских фракција, који желе да се посвете помирењу, показало је целом свету да пут ка решавању нерешивих геополитичких проблема више није униполаран, већ да је постао мултиполаран, наставља бразилски аналитичар. Кина је, такође, чланица БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу (ШОС).

На првом месту, Кина се афирмисала као суперсила која доноси мир. После приближавања Ирана и Саудијске Арабије и потписивања Пекиншке декларације, чак је и украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба одлучио да посети Кину, где је шефу кинеске колеги Ванг Јију рекао да је Кијев коначно спреман да преговара о окончању посредничког рата, који у Украјини води НАТО-а против Русије.

Када је стигао у Пекинг, потпредседник Фатаха Махмуд ел Алул је изјавио: "Кина је светлост. Напори Кине су ретки на међународној сцени."

Портпарол Хамаса Хусам Бадран рекао је да је палестински покрет отпора прихватио кинески позив "са позитивним духом и патриотском одговорношћу".

Све палестинске фракције постигле су консензус о "палестинским захтевима да се оконча рат", додајући да је "најважнији" део декларације онај о формирању владе која би почивала на националном консензусу Палестинаца да "управљају Газом и Западном обалом".

Ванг Ји је рекао да је палестинско питање питање свих питања у Западној Азији и нагласио да Пекинг никада није имао сопствене интересе у Палестини, што га није спречило да буде међу првима који је признао ПЛО (Палестинску ослободилачку организацију), као и државу Палестину. Кина, додао је, изнад свега цени морал и залаже се за правду.

Оно што Ванг није морао да каже јесте да је ово и позиција БРИКС-а, свих муслиманских земаља и читаве глобалне већине, додаје Ескобар.

Доследна подршка Пекинга Палестини и решењу о две државе

Пекиншка декларација недвосмислено подржава јединствену Палестину. Ипак, јединствена палестинска влада, која би контролисала и Газу и Западну обалу, треба да се формира "одмах након рата", који Тел Авив жели да продужи на неодређено време.

Доследна позиција Кине, која подржава Палестину, примећује Ескобар, може бити одлучујући фактор у образовању будућих палестинских институција. Пекинг је предложио "свеобухватан, трајан и одржив" прекид ватре у Гази, што је пре могуће, и "приступ хуманитарној помоћи на терену".

Потом би уследили кораци ка "постконфликтној управи Газом", којом би владали Палестинци.

Пекинг посебно наглашава да "међународна заједница треба да подржи све палестинске фракције у успостављању привремене владе и реализацији ефикасног управљања Газом и Западном обалом".

Трећи корак је помоћ Палестини да "постане пуноправна чланица УН" и примени решење о две државе. Пекинг сматра да је "веома важно подржати сазивање широко засноване, ауторитативније и ефикасније међународне мировне конференције", која би омогућила стварање "две државе".

Важно је поменути и присуство дипломата из других чланица БРИКС-а на потписивању декларације: Русије, Јужне Африке, Египта и Саудијске Арабије, поред дипломата из Алжира, Катара, Јордана, Сирије, Либана и Турске.

Покушајте да упоредите овај кинески дипломатски удар са потезима америчког Конгреса, који је недавно приредио овације Бенјамину Нетанјахуу. Израелски вођа је у Конгресу покушао да негира да се у Гази спроводи геноцид. А саучествовање у геноциду није изузетак него правило, када је у питању спољна политика Вашингтона.

Америчке политичке "елите", уз француско-британску помоћ, биле су активни сарадници током саудијског бомбардовања и блокаде Јемена. Кина је промовисала приближавање Саудијске Арабије и Ирана, а Ријад је, заузврат, постао члан БРИКС и дубоко се ангажовао у процесима дедоларизације, чији је први резултат петројуан.

Штавише, јеменски Хути су успели да понизе америчку морнарицу. "Освета" САД и  Британије је била отварање још једног ратног фронта, који је требало да омогући пловидбу израелским бродовима у Црвеном мору.

После Пекиншког споразума, проналажење палестинских колаборациониста који би образовали произреалску владу биће много теже. Осим тога, све палестинске фракције сада имају озбиљан дуг према Кини. Унутрашње размирице ће морати да престану.

 У исто време, кинеско руководство је веома свесно да сада сви виде право лице америчког хегемона, закључује бразилски аналитичар. Слично саудијско-иранском споразуму, који је такође склопљен у Пекингу, тренутак није могао да буде повољнији, тврди Ескобар. Осим тога, палестинско јединство ће дати додатни подстицај свакој глобалној иницијативи у УН, Међународном суду правде (ИЦЈ) и на другим глобалним форумима.

image