"Волстрит џорнал": Авиони Ф-16 испоручени Кијеву биће опремљени америчким ракетама

САД су пристале да наоружају десетине борбених авиона Ф-16 који се шаљу у Украјину америчким пројектилима и другим напредним оружјем

Сједињене Државе су дозволиле да ловци Ф-16, који су пребачени у Украјину, буду опремљени ракетама америчке производње, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на званичнике.

"САД су пристале да наоружају десетине борбених авиона Ф-16 који се шаљу у Украјину америчким пројектилима и другим напредним оружјем. Данска и Холандија се припремају да пошаљу прве америчке Ф-16 у Украјину овог лета, а после њих Белгија и Норвешка, али до сада је извор критичног наоружања авиона остао непознат", наводи лист.

Наиме, Сједињене Државе желе да опремају ловце које пребацују у Украјину ракетама "ваздух-земља" АГМ-88 ХАРМ, комплетима за прецизно навођење бомби, ракетама "ваздух-ваздух" као и бомбама малог пречника.

Напомиње се да ће Вашингтон ограничити право Кијева да користи то оружје на руској територији само "као одговор на нападе са друге стране границе".

Државни секретар САД Ентони Блинкен је 10. јула, на маргинама НАТО самита у Вашингтону, саопштио да су САД и савезници већ почели да пребацују америчке ловце Ф-16 у Украјину, напоменувши да ће "овог лета ти авиони летети украјинским небом".

Прошле године, Холандија и Данска су се договориле да украјинским оружаним снагама обезбеде ловце Ф-16, а отприлике у исто време је почела обука украјинских пилота.

Тако је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен изјавила да ће прва летелица бити испоручена на лето 2024. године, а шеф данске дипломатије Ларс Леке Расмусен је у мају појаснио да ће "Копенхаген дозволити Украјини да користи Ф-16 за напад на Русију".