Свет

Нови фијаско Игара у Паризу: Због ешерихије коли у Сени отказан триатлон, бурне реакције спортиста

Ни то што су градоначелница Париза и министарка спорта недавно пливале у Сени није уверило спортисте да је безбедно да се такмиче у реци, па су унапред почели да пију пробиотике, пише "Монд"
Нови фијаско Игара у Паризу: Због ешерихије коли у Сени отказан триатлон, бурне реакције спортистаGetty © Sven Hoppe/dpa

Француска је толико помпезно најављивала одржавање Олимпијских игара у Паризу, које су се већ при отварању, које је згрозило свет, показало као фијаско, да би данас било јасно да неће успети ни да одржи спортска такмичења.

Само три сата пред одржавање триатлона, трке које је требало да се у дужини од 1.500 метара одржи у реци Сени, док су врхунски спортисти чекали да ускоче у воду, такмичење је отказано.

У саопштењу које је објављено у 5 сати ујутро, објављено је да је такмичење за мушкарце одложено из здравствених разлога јер је тестирање воде открило да ниво квалитета није довољно добар да се такмичење одржи.

Вест је уследила након отказивања два тренинга у реци из истог разлога, а изазвала је бурне реакције триатлонаца који су устали пре зоре у нади да ће се такмичити.

"Таква промена усред ноћи је непоштовање према годинама које су спортисти провели за припреме и свих навијача који су хтели да гледају трку уживо или на телевизији", рекао је Белгијанац Мартен Ван Риел, који је био четврти у триатлону на Олимпијским играма у Токију.

Оживљавање јавног купања у Сени, које је било забрањено 100 година јер је вода пуна опасних бактерија, вишедеценијски је сан француских политичара. То је требало да буде једно он великих помака за Парижане који би, макар је тако било планирано, требало да слободно пливају у реци након следеће године.

Да би очистиле реку, француске власти су уложиле 1,4 милијарде евра у изградњу огромног базена дизајнираног за складиштење отпадних вода и спречавање изливања канализационог система у реку, што се може догодити током обилних падавина.

Ипак, француски политичари су знали да ће бити потребно више да умире јавност.

Због тога се градоначелница Париза Ан Идалго, која се кладила на своје политичко наслеђе да француску престоницу учини зеленијом, недавно борила са мутним водама реке Сене пред светским камерама.

Исто је учинила и министарка спорта Амели Удеа-Кастера које је у пратњи параолимпијца и уз камере француске телевизије ушла у реку. Она се оклизнула при уласку, а потом вриснула кад је почела да плута у реци, због чега је тај снимак постао популаран на друштвеним мрежама.

Међутим, то што су се ове две званичнице француске државе бућнуле у Сени није довољно да се спортисти увере у исправност воде.

Како пише "Монд", поједини спортисти прибегли су коришћењу пробиотика, а поједини су престали да перу руке кад иду у тоалет да би ојачали свој имуни систем.

Према подацима из градске управе у које је увид имао "Политико", концентрација бактерије ешерихија коли премашују безбедносне стандарде што је забележено у већини дана од 3. јуна до 23. јула, укључујући и дан када је Идагло запливала у реди.

Спортска директорка ОИ Аурелиа Мерле рекла је да су нивои бактерија измерени у реци у недељу између 980 и 1.553 јединица које формирају колоније на 100 милилитара воде. На три од четири мерне тачке у Сени нивои загађења су били изнад дозвољених 1.000 јединица на 100 милилитара.

С обзиром на то да ће у Паризу вечерас падати јака киша постоји ризик да ће мушки и женски триатлон бити одложени.

Организатори имају резервни план, да се оба такмичења одрже 2. августа.

У супротном, триатлон ће бити претворен у дуатлон, а укинуће се суђење у пливању, што је до сад било незамисливо.

image