Свет

Трамп згрожен отварањем ОИ у Паризу: Срамота, у Лос Анђелесу неће бити такве "Тајне вечере"

Сцена са трансвеститима око стола која подсећа на слику Леонарда да Винчија "Тајна вечера" изазвала је негодовање широм света
Трамп згрожен отварањем ОИ у Паризу: Срамота, у Лос Анђелесу неће бити такве "Тајне вечере"© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Кандидат републиканца на председничким изборима у Америци Доналд Трамп критиковао је церемонију отварања Олимпијских игара у Паризу, посебно део у којем се појављују трансродне особе.

"Веома сам отвореног духа, али мислим да је то што су урадили срамота", рекао је бивши амерички председник у интервјуу за Фокс њуз.

На питање какву врсту церемоније отварања би волео да види на ОИ у Лос Анђелесу 2028. године уколико постане председник, Трамп је одговорио да сигурно неће бити приказана "Тајна вечера" као у петак у Паризу.

Сцена са трансвеститима око стола која подсећа на слику Леонарда да Винчија "Тајна вечера" изазвала је негодовање широм света.

Уметнички директор церемоније отварања Томас Жоли рекао је после критика да никоме није желео да се руга или да се неком подсмева и да му "Тајна вечера" није била инспирација за критиковану сцену.

"Мислим да је било сасвим јасно да на том столу долази Дионис. Он је ту, јер је бог славља и вина. Желео сам да изведем церемонију која исправља ствари и која мири. Такође која реафирмише вредности наше (француске) Републике", рекао је Жоли.

image