Свет

Израел извео напад на Бејрут: Мета командант Хезболаха; Огласила се Москва (ВИДЕО)

Хезболах је раније данас саопштио да ће одговорити на било какав потез Израела, пренела је "Ал Џазира"
Израел извео напад на Бејрут: Мета командант Хезболаха; Огласила се Москва (ВИДЕО)© Танјуг/AP Photo/Hussein Malla

У Бејруту се чула јака експлозија, а изнад јужног предграђа либанске престонице се могао видети облак дима, јављају очевици за Ројтерс.

Према најновијим информацијама две особе су погинуле, а најмање 20 људи је рањено. Међу повређенима има и деце.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврдиле су да су недавно спровеле ваздушни напад на главни град Либана.

У саопштењу се наводи да је напад био усмерен на команданта Хезболаха, за којег тврде да је био одговоран иза смртоносног ракетног напада на Мајдал Шамс и других.

Више медија је известило да је мета напада био Фуад Шукр, такође познат као "Хаџ Мосин", виши саветник вође Хезболаха, Хасана Насралаха.

Медији блиски Хезболаху наводе да ИДФ нису успеле да убију Шукра, преноси портал "ИМ Лебанон". И Ројтерс преноси да Шукр није убијен у нападу, позивајући се на безбедносне изворе.

И РИА Новости преносе да је Шукр преживео израелски удар, позивајући се на високог званичника Хезболаха.

Са друге стране, извор у администрацији општине Харет Хреик рекао је дописнику ТАСС-а да су, према прелиминарним информацијама, у нападу убијена два команданта Хезболаха.

ИДФ су пре неколико година означиле Шукра као команданта јединице Хезболаха за навођене ракете. Израелски медији додају да Шукра такође траже САД због његове наводне улоге у бомбардовању касарне америчких маринаца у Бејруту 1983. године.

Цитирајући анонимног израелског званичника, израелски "Канал 13" из Тел Авива пише: "Ако Хезболах не одговори на напад, неће бити рата".

Либанска организација је раније данас поручила да ће одговорити на било какав потез Израела.

Израелски министар одбране Јоав Галат на друштвеној мрежи Икс написао је да је "Хезболах прешао црвену линију".

Си-Ен-Ен је пренео да је Израел обавестио САД да ће извршити напад на склониште командата Хезболаха у Бејруту, као и да је та информација послата преко безбедносних канала.

Руско Министарство спољних послова назвало је ударе Израела на Либан "грубим кршењем међународног права", док је амерички Стејт департмент одбио да коментарише.

Иранска амбасада у Либану осудила је израелски напад на Бејрут.

"Најоштрије осуђујемо кукавичку и грешну израелску агресију која је циљала јужно предграђе Бејрута, и која је однела животе бројних мученика и рањених", наводи се у саопштењу амбасаде на Иксу.

Бејрут је већ данима потенцијална мета Израелских одбрамбених снага, које су се спремале за одговор на напад на Голанску висораван у којој је било убијено десет цивила, од чега већина деца. Тел Авив је за напад оптужио Хезболах, док је либанска организација негирала умешаност. 

Администрација председника САД Џозефа Бајдена упозорила је израелске званичнике да ће се "ситуација отети контроли" ако у одговору на напад на Голанској висоравни погоде циљеве Хезболаха у Бејруту, изјавили су раније израелски и амерички анонимни званичници за "Аксиос".

Израелски ратни безбедносни кабинет састао се у недељу како би размотрио опције за војни одговор на ракетни напад у којем је погинуло 12 деце и тинејџера, укључујући опцију извођења напада у главном граду Либана, рекли су израелски званичници.

Тел Авив је за напад оптужио Хезболах, док је либанска милитантна организација негирала оптужбе, тврдећи да је у питању био залутали пројектил израелске "гвоздене куполе".

image