Свет

Лидер Хамаса Исмаил Ханије убијен у Техерану; САД и Израел одбацују одговорност

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра

Лидер палестинског Хамаса Исмаил Ханије убијен је у свом стану у Техерану, саопштила је данас иранска Револуционарна гарда, а пренела је агенција Мехр.

Гарда је додала да је убијен и телохранитељ лидера палестинске групе.

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра, наводи АП.

Хамас је у званичном саопштењу признао смрт шефа Политбироа, окривљујући Израел за инцидент.

Покрет је саопштио да су се напади догодили након што је Ханије учествовао на церемонији инаугурације новог иранског председника Масуда Пезешкијана. Иран је због убиства лидера Хамаса прогласио тродневну националну жалост.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј изразио је саучешће муслиманским верницима и палестинском народу након убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, саопштивши да је освета Израелу дужност Техерана.

"Злочиначки и терористички ционистички режим је мученички убио нашег драгог госта у нашој кући и учинио нас ожалошћеним, али је и себи припремио терен за оштру казну", рекао је ајатолах.

Ирански аналитичари су на државној телевизији окривили Израел за убиство лидера Хамаса, док су ирански званичници оценили су да одговорност сносе и САД, због своје подршке јеврејској држави.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да Тел Авив не жели рат, али да ће бити спреман за све могућности.

Техеран није саопштио детаље убиства, али је Револуционарна гарда поручила да је истрага у току. Иранско Министарство спољних послова објавило је да очекује "казнене мере" међународне заједнице против Израела.

Русија је одлучно осудила израелски напад у којем је погинуо лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Ханије је напустио Појас Газе 2019. и од тада живео у егзилу у Катару, док Хамасом у енклави управља Јахја Синвар, који стоји иза напада на Израел 7. октобра.

Израел није издао саопштење поводом убиства, што је често случај када се ради о атентатима које изврши израелска обавештајна агенција Мосад.

  • 31. јул 2024 • 18:46

    18:46

    УН: Напади на Бејрут и Техеран су опасна ескалација

    Израелски напади на Бејрут и убиство лидера Хамаса Исмаила Ханије у Техерану представљају опасну ескалацију, оценио је генерални секретар Уједињених нација Антониу Гутереш. 

  • 18:27

    Тело команданта Хезболаха пронађено испод рушевина

    Тело команданта Хезболаха Фуада Шукре, иначе, вишег саветника вође Хезболаха, пронађено је испод рушевина у граду Бејруту након јучерашњег израелског напада на престоницу Либана, јавља дописник РИА Новости.

  • 18:19

    У Техерану протести, подршка Палестини

    Становници Техерана данас су масовно изашли на улице као знак подршке Палестини, након што је у том граду претходно убијен лидер Хамаса Исмаил Ханије. 

    Дописник РИА Новости јавља да су на улице изашли сви - од деце до старијих особа. Сви они шетају централним улицама иранске престонице, уз заставе Палестине и либанског Хезболаха и транспаренте на којима пише: "Смрт Сједињеним Државама!"

  • 18:16

    Савет безбедности вечерас ванредно заседа поводом убиства лидера Хамаса

    Савет безбедности Уједињених нација вечерас ће одржати хитну седницу поводом убиства лидера палестинског Хамаса Исмаила Ханије, изјавио је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански, преноси ТАСС.

    Седница ће, како се очекује, почети у 22 часа по средњеевропском времену.

  • 17:03

    Галант разговарао с Остином о убиству команданта Хезболаха

    Израелски министар одбране Јоав Галант разговарао је са својим америчким колегом Лојдом Остином о убиству вишег команданта Хезболаха Фуада Шукра, саопштила је прес служба израелског Министарства одбране.

    "Секретар одбране Јоав Галант недавно је разговарао са америчким секретаром за одбрану Лојдом Остином. Секретар Галант је обавестио секретара Остина о прецизној операцији ИД за убиство највише рангираног команданта Хезболаха Фуада Шукра", наводи се у саопштењу прес службе.

    Галант је такође нагласио да су односи између држава централни за ауторитет Израела у региону и за обуздавање Ирана и његових присталица, и захвалио је Остину на његовој јавној подршци праву Израела на самоодбрану.

  • 16:05

    Иран: Савет безбедности УН да заштити свет од израелских акција

    Након убиства шефа политичког бироа Хамаса Исмаила Ханијеа, вршилац дужности иранског министра спољних послова Али Багери Кани позвао је Савет безбедности УН да заштити свет од претњи које долазе из Израела.

    "Савет безбедности УН мора да испуни своје обавезе у борби против претње целом свету и његовој безбедности", написао је дипломата Иксу.

  • 15:29

    Иран: САД сносе "одговорност" као савезник Израела за убиство шефа Хамаса

    Ирански званичници оценили су да Сједињене Државе сносе одговорност за убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану због своје подршке Израелу.

    САД су раније одбациле оптужбе да су умешане у убиство политичког лидера Хамаса.

  • 15:20

    Иран најавио специјалне операције против противника

    Техеран ће одговорити на убиство лидера палестинског Хамаса Исмаила Ханије посебним "специјалним операцијама", које ће натерати злочинце да се "дубоко покају", саопштила је иранска мисија при Уједињеним нацијама.

    Одговор ће бити жесток, најавио је Техеран.  

  • 15:02

    Израелска влада не жели да коментарише убиство Ханијеа

    Портпарол израелске владе Давид Менцер одбио је данас да коментарише убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану где је присуствовао инаугурацији иранског председника Масуда Пезешкијана.

    "Нећемо коментарисати тај инцидент", рекао је он на брифингу за новинаре.

    Нико није преузео одговорност, али се верује да иза убиства стоји Израел. Хамас је убиство у наводом ваздушном нападу назвао "озбиљном ескалацијом" и запретио "ратом за ослобођење Јерусалима".

  • 14:52

    Иран: Очекујемо међународне казнене мере против Израела

    Иран очекује "казнене мере" међународне заједнице против Израела, поручили су из иранског Министарства спољних послова.

    Техеран има неоспориво право да одговори истом мером, наводи се у саопштењу уз напомену да је убиство Ханија терористички напад који крши Повељу УН и међународно право и, притом, угрожава безбедност читавог света.

    На врху џамије Џамкаран у централној иранској провинцији Ком је разапета црвена застава због убиства Ханија, што за шите симболизује неправедно проливену крв и позив на освету за убијеног човека, преносе "Новости Азербејџана".

image