Лидер Хамаса Исмаил Ханије убијен у Техерану; САД и Израел одбацују одговорност

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра

Лидер палестинског Хамаса Исмаил Ханије убијен је у свом стану у Техерану, саопштила је данас иранска Револуционарна гарда, а пренела је агенција Мехр.

Гарда је додала да је убијен и телохранитељ лидера палестинске групе.

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра, наводи АП.

Хамас је у званичном саопштењу признао смрт шефа Политбироа, окривљујући Израел за инцидент.

Покрет је саопштио да су се напади догодили након што је Ханије учествовао на церемонији инаугурације новог иранског председника Масуда Пезешкијана. Иран је због убиства лидера Хамаса прогласио тродневну националну жалост.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј изразио је саучешће муслиманским верницима и палестинском народу након убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, саопштивши да је освета Израелу дужност Техерана.

"Злочиначки и терористички ционистички режим је мученички убио нашег драгог госта у нашој кући и учинио нас ожалошћеним, али је и себи припремио терен за оштру казну", рекао је ајатолах.

Ирански аналитичари су на државној телевизији окривили Израел за убиство лидера Хамаса, док су ирански званичници оценили су да одговорност сносе и САД, због своје подршке јеврејској држави.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да Тел Авив не жели рат, али да ће бити спреман за све могућности.

Техеран није саопштио детаље убиства, али је Револуционарна гарда поручила да је истрага у току. Иранско Министарство спољних послова објавило је да очекује "казнене мере" међународне заједнице против Израела.

Русија је одлучно осудила израелски напад у којем је погинуо лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Ханије је напустио Појас Газе 2019. и од тада живео у егзилу у Катару, док Хамасом у енклави управља Јахја Синвар, који стоји иза напада на Израел 7. октобра.

Израел није издао саопштење поводом убиства, што је често случај када се ради о атентатима које изврши израелска обавештајна агенција Мосад.

31. јул 2024 • 18:46

УН: Напади на Бејрут и Техеран су опасна ескалација

Израелски напади на Бејрут и убиство лидера Хамаса Исмаила Ханије у Техерану представљају опасну ескалацију, оценио је генерални секретар Уједињених нација Антониу Гутереш. 

Тело команданта Хезболаха пронађено испод рушевина

Тело команданта Хезболаха Фуада Шукре, иначе, вишег саветника вође Хезболаха, пронађено је испод рушевина у граду Бејруту након јучерашњег израелског напада на престоницу Либана, јавља дописник РИА Новости.

У Техерану протести, подршка Палестини

Становници Техерана данас су масовно изашли на улице као знак подршке Палестини, након што је у том граду претходно убијен лидер Хамаса Исмаил Ханије. 

Дописник РИА Новости јавља да су на улице изашли сви - од деце до старијих особа. Сви они шетају централним улицама иранске престонице, уз заставе Палестине и либанског Хезболаха и транспаренте на којима пише: "Смрт Сједињеним Државама!"

Савет безбедности вечерас ванредно заседа поводом убиства лидера Хамаса

Савет безбедности Уједињених нација вечерас ће одржати хитну седницу поводом убиства лидера палестинског Хамаса Исмаила Ханије, изјавио је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански, преноси ТАСС.

Седница ће, како се очекује, почети у 22 часа по средњеевропском времену.

Галант разговарао с Остином о убиству команданта Хезболаха

Израелски министар одбране Јоав Галант разговарао је са својим америчким колегом Лојдом Остином о убиству вишег команданта Хезболаха Фуада Шукра, саопштила је прес служба израелског Министарства одбране.

"Секретар одбране Јоав Галант недавно је разговарао са америчким секретаром за одбрану Лојдом Остином. Секретар Галант је обавестио секретара Остина о прецизној операцији ИД за убиство највише рангираног команданта Хезболаха Фуада Шукра", наводи се у саопштењу прес службе.

Галант је такође нагласио да су односи између држава централни за ауторитет Израела у региону и за обуздавање Ирана и његових присталица, и захвалио је Остину на његовој јавној подршци праву Израела на самоодбрану.

Иран: Савет безбедности УН да заштити свет од израелских акција

Након убиства шефа политичког бироа Хамаса Исмаила Ханијеа, вршилац дужности иранског министра спољних послова Али Багери Кани позвао је Савет безбедности УН да заштити свет од претњи које долазе из Израела.

"Савет безбедности УН мора да испуни своје обавезе у борби против претње целом свету и његовој безбедности", написао је дипломата Иксу.

Иран: САД сносе "одговорност" као савезник Израела за убиство шефа Хамаса

Ирански званичници оценили су да Сједињене Државе сносе одговорност за убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану због своје подршке Израелу.

САД су раније одбациле оптужбе да су умешане у убиство политичког лидера Хамаса.

Иран најавио специјалне операције против противника

Техеран ће одговорити на убиство лидера палестинског Хамаса Исмаила Ханије посебним "специјалним операцијама", које ће натерати злочинце да се "дубоко покају", саопштила је иранска мисија при Уједињеним нацијама.

Одговор ће бити жесток, најавио је Техеран.  

Израелска влада не жели да коментарише убиство Ханијеа

Портпарол израелске владе Давид Менцер одбио је данас да коментарише убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану где је присуствовао инаугурацији иранског председника Масуда Пезешкијана.

"Нећемо коментарисати тај инцидент", рекао је он на брифингу за новинаре.

Нико није преузео одговорност, али се верује да иза убиства стоји Израел. Хамас је убиство у наводом ваздушном нападу назвао "озбиљном ескалацијом" и запретио "ратом за ослобођење Јерусалима".

Иран: Очекујемо међународне казнене мере против Израела

Иран очекује "казнене мере" међународне заједнице против Израела, поручили су из иранског Министарства спољних послова.

Техеран има неоспориво право да одговори истом мером, наводи се у саопштењу уз напомену да је убиство Ханија терористички напад који крши Повељу УН и међународно право и, притом, угрожава безбедност читавог света.

На врху џамије Џамкаран у централној иранској провинцији Ком је разапета црвена застава због убиства Ханија, што за шите симболизује неправедно проливену крв и позив на освету за убијеног човека, преносе "Новости Азербејџана".

Хезболах: Израел тражи рат, и ми смо спремни

Посланик из либанске милитантне организације и политичке партије Хезболах Али Амапр поручио је да је та организација спремна за рат с Израелом, након што је Тел Авив спровео удар на јужно предграђе Бејрута, циљајући високо позиционираног команданта Хезболаха. 

"Непријатељ захтева рат и ми смо спремни, ако Бог да, спремни смо", рекао је Амар, преноси "Џерузалем пост".

Коментаришући напад који је спроведен као одговор на смртоносни удар на Голанску висораван за који је Тел Авив окривио Хезболах, анонимни израелски званичник је рекао медијима да Израел не тражи рат, и да даље ескалације са њихове стране неће бити ако либанска организација не одговори на удар на Бејрут.

Бригаде Касам: Израел ће платити због убиства Ханијеа и агресије у Палестини

Војно крило Хамаса, Бригаде Касам, окарактерисало је убиство политичког лидера групе Исмаила Ханијеа као "опасан догађај" који ће имати последице на целом региону Блиског истока и упозорило да ће Израел "платити својом крвљу" због агресије на палестинским територијама.

"Злочиначко убиство вође Ханијеа у срцу иранске престонице је значајан и опасан догађај који пребацује битку у нове димензије и имаће велике последице широм региона", наводи се у саопштењу Бригада.

Додаје се да "злочинац Нетанјаху, заслепљен илузијама о величини, тера окупирани ентитет ка понору" и убрзава колапс Израела и његово трајно уклањање са окупираних палестинских територија, преноси "Ал Џазира".

У саопштењу се истиче да "непрекидни злочини" Израела резултирају широком међународном подршком за палестински народ и његов отпор окупацији.

"Непријатељ је погрешио проширујући обим агресије, убијајући вође отпора у различитим аренама и нарушавајући суверенитет регионалних држава", упозориле су Бригаде Касам.

"Непријатељ ће својом крвљу платити своју агресију у Гази, на Западној обали и унутар својих граница", наводе палестински борци.

Аналитичар: Израел користио шпијунски софтвер да лоцира Ханијеа и потом га убије

Израел је наводно подметнуо софистицирани шпијунски софтвер путем ватсап поруке послате лидеру Хамаса Исмаилу Ханијеу како би утврдили његову тачну позицију у стану, тврди Елајџа Магинер, војно-обавештајни аналитичар.

Ханије је, навео је он, убијен након разговора који је водио са својим сином, током којег је утврђена његова тачна локација.

Верује се да је шпијунски софтвер сличан "пегазу" који је развила израелска сајбер-обавештајна фирма НСО и који може да се инфилтрира у паметне телефоне, омогућавајући оператеру да приступи порукама, фотографијама и подацима о локацији, па чак и контролише камеру и микрофон телефона без знања корисника.

Галант: Израел не жели рат, али бићемо спремни за све могућности

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да Тел Авив не жели рат, али да ће бити спреман за све могућности.

Галант је посетио војнике који увежбавају рад на ракетним системима дугог домета "ероу" након што је у ваздушном нападу ИДФ-а на Бејрут у четвртак убијен највиши војни командант Хезболаха Мухсин Шукр, док је у Техерану убијен лидер Хамаса Исмаил Ханије.

Египат: Израел подстиче конфронтацију са озбиљним безбедносним последицама

Министарство спољних послова Египта осудило је израелску политику ескалације, упозоравајући Тел Авив на последице убистава, нарушавање суверенитета земаља у региону и подстицање сукоба, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова те земље.

"Ова опасна ескалација прети да изазове конфронтацију у региону са озбиљним безбедносним последицама. Египат упозорава на политику атентата, нарушавања суверенитета других држава и подстицања сукоба у региону", саопштило је министарство.

Египатско министарство спољних послова је у свом саопштењу позвало и Савет безбедности УН и утицајне међународне организације да уложе напоре да зауставе ескалацију тензија на Блиском истоку и спрече заоштравање ситуације у региону.

Ирак осудио убиство Ханијеа: Грубо кршење међународног права и претња по безбедност региона

Ирачко министарство спољних послова осудило је убиство шефа Хамаса Исмаила Ханијеа, назвавши поступке Израела грубим кршењем међународног права и претњом безбедности и стабилности у региону.

"Влада Републике Ирака најоштрије осуђује операцију убиства шефа политбироа Хамаса Исмаила Ханија у иранској престоници Техерану, као резултат напада на његову резиденцију. Ирак потврђује да се ова агресија сматра грубим кршењем међународног права и претњом по безбедност и стабилност у региону", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

САД: Нисмо умешане у убиство шефа политбироа Хамаса

Сједињене Државе нису умешане у смрт политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, преносе амерички медији изјаву државног секретара Ентонија Блинкена.

"Ово није нешто чега смо били свесни или у шта смо били укључени", рекао је Блинкен за Си-Ен-Еј током посете Сингапуру.

Хамас је раније оптужио Израел и САД да стоје иза убиства Ханијеа.

Тел Авив не прихвата одговорност за Ханијеову смрт

Израел не преузима одговорност за ликвидацију шефа Хамаса Исмаила Ханијеа, рекао је РИА Новостима представник Израелских одбрамбених снага.

Хамас је раније оптужио Израел и САД да стоје иза убиство политичког лидера групе.

Катар осудио убиство Ханијеа: За мир су потребни озбиљни партнери

Премијер Катара, који је деловао као посредник у преговорима о прекиду ватре у Гази и ослобађању талаца, оценио је да би убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа могло да угрози напоре да се обезбеди примирје.

"Политичка убиства и континуирано гађање цивила у Гази док се преговори настављају наводе нас на питање како посредовање може да успе када једна страна убије преговарача на другој страни?", навео је шеик Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

"За мир су потребни озбиљни партнери и глобални став против занемаривања људског живота", додао је.

Катар, Египат и Сједињене Државе су више пута покушавале да обезбеде прекид ватре између Израела и палестинске групе Хамас у Гази.

Катар је оштро осудио убиство у Техерану, рекавши да је то опасна ескалација.

Иран прогласио тродневну жалост

Иран прогласио тродневну националну жалост због убиства лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, који је био у Техерану на инаугурацији новог председника Исламске Републике.

Кремљ осудио убиство Ханијеа

Русија одлучно осуђује израелски напад у којем је погинуо лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Сматрамо да су такви напад усмерени против покушаја да се успостави мир у региону, шта више могу драстично да дестабилизују ситуацију која је ионако напета", рекао је Песков новинарима.

Израел појачава безбедност спортиста на Олимпијади у Паризу после убиства Ханијеа

Израел ће појачати безбедност својих спортиста на Олимпијским играма у Паризу, након убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, преносе израелски медији.

"Постоји страх да би чланови израелске делегације у Паризу могли да буду мета осветничких напада. Након процене (безбедносне агенције) Шин Бет и безбедносних званичника, постављен је већи број безбедњака уз израелске олимпијце", наводи израелски портал "Инет".

Француске власти дозволиле су Израелу и САД да пошаљу своје агенте за безбедност у Париз да се старају о сигурности својих спортиста.

Си-Ен-Ен: Убиство Ханијеа знак да Израел не жели да преговара

Сарадници америчке мреже Си-Ен-Ен оценили су да је убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа јасан знак да Израел не жели да преговара са палестинском групом.

Опширније прочитајте ОВДЕ

Москва осудила политичко убиство: Могуће опасне последице, све стране нека се суздрже

Москва најоштрије осуђује убиство лидера палестинског Хамаса Исмаила Ханија у ракетном нападу на његову резиденцију у Техерану, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова. 

Москва је истакла да је значајно што је напад изведен док је Ханије боравио у Ирану где је, на званичан позив, учествовао на церемонији инаугурације изабраног председника Исламске Републике Иран Масуда Пезешкијана.

"Очигледно је да су организатори овог политичког убиства били свесни опасних последица које ће ова акција имати по цео регион. Нема сумње да ће убиство Исмаила Ханије имати изузетно негативан утицај на ток индиректних контаката Хамаса и Израела у оквиру којих су договорени обострано прихватљиви услови прекида ватре у Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

Русија позива све укључене стране да буду уздржане и да се окану корака који би могли да доведу до драматичне деградације безбедносне ситуације у региону и да изазову оружани сукоб великих размера.

Сахрана у Катару

Испраћај шефа Хамаса Исмаила Ханијеха биће одржан у Техерану у четвртак, а затим ће његово тело бити пребачено у главни град Катара - Доху на молитву и сахрану, саопштила је палестинска група.

Раније је  "Тајмс оф Израел" јавио да ће се сахрана Ханијеа одржати у петак у Дохи.

Хамнеј: Освета Израелу за убиство Ханијеа је дужност Техерана

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј изразио је саучешће муслиманским верницима и палестинском народу након убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, саопштивши да је освета Израелу дужност Техерана.

"Злочиначки и терористички ционистички режим је мученички убио нашег драгог госта у нашој кући и учинио нас ожалошћеним, али је и себи припремио терен за оштру казну", рекао је ајатолах.

Истакао је да сматра да је дужност Ирана да освети убиство вође Хамаса, будући да се убиство догодило у Техерану, преноси "Ал Џазира".

Ердоган осудио убиство шефа Хамаса

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио је убиство вође палестинске групе Хамас Исмаила Ханијеа у Техерану и рекао да то убиство неће сломити вољу Палестинаца. "Ово убиство је подлост која има за циљ да поремети палестинску ствар, племенити отпор Газе и праву борбу наше палестинске браће и сестара, да сломи вољу Палестинаца и да их застраши", навео је Ердоган на Иксу. Он је, пак, додао да као и раније "ционистичко варварство неће испунити своје циљеве".

Шеф Пентагона: Рат на Блиском истоку није неизбежан

Амерички министар одбране Лојд Остин је изјавио да нема информације о убиству лидера Хамаса Исмаила Ханијеа.

Остин је нагласио да не сматра да је шири рат на Блиском истоку неизбежан, али је поручио да ће САД помоћи Израелу у одбрани уколико буде нападнут.

Опширније читајте ОВДЕ

Хамас: Израел и САД одговорни за убиство Ханијеа

Хамас је саопштио да су Израел и САД одговорни за убиство лидера групе Исмаила Ханијеа у Техерану.

Представник Хамаса у Алжиру Јусед Хамдан рекао је за РИА Новости да ће палестинска група одговорити на убиство свог челника.

"Смрт хероја Исмаила Ханијеа након његовог учешћа на инаугурацији иранског председника неће утицати на одлуке руководства (Хамаса) и његове структуре. Израел ће платити цену за овај злочин и за све злочине против нашег народа", рекао је.

Ирански председник: Терористички окупатори ће платити за убиство Ханијеа

Техеран ће натерати "терористичке окупаторе" који су убили лидера Хамаса Исмаила Ханијеа да се покају, поручио је председник Ирана Масуд Пезешкијан.

"Исламска Република Иран ће бранити свој територијални интегритет, своје достојанство, своју част и част и натераће нападаче терористе да се покају за своје кукавичке акције", поручио је он.

"Веза између два поносна народа Ирана и Палестине биће јача него раније, а пут отпора и одбране потлачених наставиће се јачи него икад", изјавио је Пезешкијан.

Израелским министрима наложено да не коментаришу убиство Ханијеа

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа наложило је министрима да не коментаришу убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, пренели су израелски медији.

Ирански медији су јавили да је Ханије убијен око 2 сата после поноћи док је боравио у "специјалној резиденцији за ратне ветеране на северу Техерана", пише "Џерузалим пост".

Либанска агенција Ал Мајадин наводи да је ракета која је погодила резиденцију у којој је боравио Ханије у Техерану испаљена из друге земље.

Кина осудила убиство лидера палестинског Хамаса

Кина најоштрије осуђује убиство лидера палестинског Хамаса Исмаила Ханије, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Цјан на брифингу и додао да кинеске власти посвећују посебну пажњу овом злочину.

"Осуђујемо убиство и дубоко смо забринути да би овај инцидент могао да доведе до веће нестабилности у региону", саопштено је из Пекинга.

Ко је Исмаил Ханије?

Политички лидер Хамаса Исмаил Ханије, који је убијен у свом стану у Техерану, рођен је у избегличком кампу Шати у Гази 1962, након што су његови родитељи побегли из града Аскалана после стварања државе Израел 1948. године.

Ханије је студирао на институту Ал-Ажар у Гази, а касније на Исламском универзитету у Гази, где је дипломирао арапску књижевност, пише "Ал Џазира".

Док је био на универзитету 1983. године придружио се Исламском студентском блоку, претечи Хамаса.

У групи је блиско сарађивао са суоснивачем Хамаса, шеиком Ахмедом Јасином, а на функцију политичког лидера изабран је 2017. године, заменивши Халеда Мешала.

Опширније читајте ОВДЕ

Хамас након Ханијеовог убиства: Водићемо рат за ослобођење Јерусалима

Хамас ће водити отворени рат за ослобођење Јерусалима за шта је спреман да плати цену, изјавио је портпарол палестинске групе Саму Аби Зухри, након убиства лидера Исмаила Ханијеа у Техерану.

Абу Зухри је Ханијеово убиство описао као "озбиљну ескалацију" и истакао да починиоци неће постићи своје циљеве, пренео је Ројтерс, док је "Тајмс оф Израел" објавио да је Абу Зухри рекао да је Хамас довољно јак да превлада смрт било ког од својих лидера.

"Разматрамо опцију отвореног рата да ослободимо Јерусалим и спремни смо да платимо сваку цену", додао је он.

Опширније читајте ОВДЕ

Москва: Смрт Ханијеа је политичко убиство

Смрт политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа је неприхватљиво политичко убиство које повећава ризик од ескалације у региону, изјавио је данас заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов.

Опширније читајте ОВДЕ

Израел од 1996. убио четворицу лидера Хамаса

Израел је од 1996. јула убио четворицу лидера Хамаса, укључујући и шеика Ахмеда Јасина, са којим је политички лидер Исмаил Ханије, који је убијен у Техерану, блиско сарађивао, да би се после придружио овој палестинског групи.       

У јануару 1996, Израел је убио војног вођу Хамаса Јахју Ајаша у Беит Лахији у Гази, подсећа "Ал Џазира".    

У марту и априлу 2004, у Гази су убијени духовни вођа и оснивач Хамаса шеик Амхед Јасин и Јасинов наследник и суоснивач Хамаса Абдел Азиз ел Рантиси.

Још један високи званичик Хамаса Салех ел Арури убијен је у нападу израелске беспилотне летелице у Бејруту у јануару ове године.

Палестински исламски џихад: Израел на ивици колапса

Заменик милитантне организације Палестински исламски џихад Мухамед ел Хинди изјавио је да је убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Ирану знак да је Израел на ивици колапса.         

"Убиство није уперено само против палестинског отпора и Хамаса појединачно, већ и против Ирана. Израел је на ивици колапса, а њихове реакције одражавају конфузију и неспособност да остваре своје циљеве. Израел се први пут у својој историји суочава са таквим отпором", рекао је Ел Хинди за либанску телевизијску станицу "Ал Мајадин", преноси Танјуг.