Свет

У Саутпорту у Енглеској избили сукоби након бдења за убијену децу: Повређено 20 полицајаца

Полицијски комби је запаљен, на полицајце су бачене флаше, а гађана је и локална џамија
У Саутпорту у Енглеској избили сукоби након бдења за убијену децу: Повређено 20 полицајаца© Tanjug/Richard McCarthy/PA via AP

У Саутпорту у Енглеској синоћ су избили сукоби између полиције и грађана након што је претходно одржано бдење у знак сећања на троје убијене деце и седморо повређених на часу плеса у понедељак, јавио је Би-Би-Си.

Полицијски комби је запаљен, а на полицајце су бачене флаше. Полицајци кажу да су "предмети" бачени према локалној џамији.

Више од 20 полицајаца повређено је у сукобима са, како их описују западни медији, крајње десничарским демострантима.

Премијер Велике Британије Кир Стармер осудио је инциденте и рекао да је окупљена гомила људи оскрнавила мирно бдење у славу преминулих дан раније, када се неколико стотина људи окупило у центру Саутпорта, како би оплакали убијене и 10 рањених жртава, од којих је седам у критичном стању, пренео је АП.

Полиција је додала да је насилна група запалила полицијски комби, а поред је било присутно неколико аутомобила присталица Енглеске одбрамбене лиге, крајње десничарске групе, док су нереди били мотивисани гласинама о идентитету тинејџера ухапшеног због злочина.

"Било је много нагађања о статусу 17-годишњег мушкарца који је у притвору, а појединци то користе да створе хаос на нашим улицама", рекао је Алекс Гос, помоћник команданта полиције области Мерсисајд, где се налази Саутпорт.

Полиција је претходно саопштила да име осумњиченог, које се појавило на друштвеним мрежама, није тачно, и да је осумњичени рођен у Британији, супротно онлајн тврдњама да је био тражилац азила.

Удружење џамија у региону Ливерпула објавило је коментар, називајући напад тинејџера "зверским" нападом против друштва, који није повезан са исламом.

Полицајци за разбијање демонстрација, који су били испред џамије у Саутпорту, гађани су циглама извађеним из оближњих домаћинстава, а неки од демонстраната су носили маске узвикујући "Нема предаје" и "Енглез до смрти".

Летеле су и петарде, чуле су се сирене, а хеликоптер је надлетао област док су трајали нереди.

Претходно се на стотине људи окупило на бдењу.

Седамнаестогодишњи младић, који је осумњичен за убиство, остаје у притвору.

Министарка унутрашњих послова Ивет Купер позвала је људе да покажу поштовање према полицији која спроводи "хитну истрагу" и која је у понедељак показала херојство и храброст пред "ужасним нападима".

Седамнаестогодишњи младић, за којег медији преносе да је рођен у Кардифу, ухапшен је због сумње за убиство и покушај убиства.

Полиција је саопштила да су немири избили након позива на протест у близини џамије у близини места где се напад догодио.

Полиција је потврдила да напад није квалификован као терористички.

Напад се догодио на "Радионици јоге и плеса Тејлор Свифт" намењеној деци узраста од шест до 10 година.

image