Свет

Подољаков рат и мир: Спремни смо на мировне преговоре, шаљите нам још оружја

Преговори свакако јесу неопходни, али само на основу међународног права, оценио је саветник Владимира Зеленског
Подољаков рат и мир: Спремни смо на мировне преговоре, шаљите нам још оружјаGetty © Emin Sansar/Anadolu Agency

Украјина је спремна за мировне преговоре с Русијом, али искључиво на основу међународног права, изјавио је главни саветник Владимира Зеленског, Михаил Подољак, преноси "Страна.уа".

Он је истакао да је потребно Русију натерати да започне "праве преговоре".

"Преговори су свакако потребни, али Украјина јасно каже: хајде да преговарамо о условима заснованим на међународном праву као концепту", казао је Подољак.

Он је додао да "Русија троши много новца како би створила утисак - рат је, ми смо спремни за преговоре, а Украјина није".

"Преговори свакако јесу неопходни, али важно је да видимо под којим условима, на основу чега ће се преговори одвијати. А главна ствар овог концепта (међународног права) је територијални интегритет и субјективитет, суверенитет државе", додао је саветник Зеленског.

Према његовим речима, преговори ће бити плодоносни само ако "буду функционисали механизми за приморавање Русије на мир".

"Требало би да буде много више испорука оружја Украјини, посебно се морају укинути сва ограничења, неформална или формална, за ударе на ратну инфраструктуру, ма где се она налазила унутар Русије. Потребно је и да економске санкције много боље функционишу него данас", напоменуо је Подољак.

Саветник Зеленског, иначе, навео је да би потписивање примирја с Русијом било "пакт са ђаволом".  

image