Свет

Србија на правој страни: Ко (ни)је честитао Мадуру

Свет се ове недеље опет поделио и то по питању резултата председничких избора у Венецуели. Где је ту место Србији?
Србија на правој страни: Ко (ни)је честитао Мадуру© RT Balkan / TANJUG

Док је потпредседник Владе Србије са осталим представницима слободног света био на инаугурацији новог председника Ирана, свет није пропустио прилику да се још једном подели и то по питању Венецуеле.

Већ данима с једне стране стижу честитке, а са друге оспоравања резултата на председничким изборима у Венецуели на којима је Николас Мадуро освојио трећи мандат.

Тамошња опозиција тврди да је освојила чак 70 одсто гласова, а у напорима да оспори резултате позива на истраживање агенције "Едисон рисрч", која је Мадуру предвидела знатно мање проценте гласова, а која је блиско повезана са владом САД и ради за америчке државне пропагандне куће које је основала ЦИА.

Због тога не чуди да су представници слободног света у честитки Мадуру истицали управо питање спољног мешања.

"Кина ће, као и увек, чврсто подржати напоре Венецуеле да заштити национални суверенитет, национално достојанство и друштвену стабилност и чврсто ће подржати праведни циљ Венецуеле да се супротстави спољном мешању", навео је председник Кине Си Ђинпинг.

Честитку су упутили и председник Руске Федерације Владимир Путин који је Мадуру поручио да је увек радо виђен гост на руском тлу, као и председник Сирије Башар ел Асад, који је навео да промене и догађаји којима је свет сведок захтевају да суверене и независне земље имају вољу да остваре највише нивое сарадње.

Латинска Америка је подељена око резултата: док су Боливија, Куба и Хондурас дали подршку Мадуру, а Бразил поздравио мирно гласање, Аргентина, Перу, Гватемала, Чиле и Костарика су одлучиле да не признају званичне резултате.

У саопштењу Организације америчких држава владе Аргентине, Костарике, Еквадора, Гватемале, Панаме, Парагваја, Перуа, Доминиканске Републике и Уругваја изразиле су забринутост због изборних резултата.

Венецуела је одлучила да прекине дипломатске односе са Перуом, као и да повуче своје дипломате из латиноамеричких земаља које нису признале резултате председничких избора. 

Кубански лидер Раул Кастро поручио је да је победа коју је остварио убедљива демонстрација воље народа који се одупро негативним ефектима неправедних једностраних санкција које је наметнула влада САД актом насиља и мешањем у унутрашње ствари Венецуеле.

Исто је учинио и председник Кубе Мигел Дијаз Канел који је чак телефоном разговарао са Мадуром и назвао га братом.

Председник Боливије Луис Арсе позвао се на Уга Чавеза и додао да поздравља чињеницу да је воља Венецуеланског народа испоштована на биралиштима.

Колумбијски министар спољних послова Луиз Гилберто Муриљо позвао је на независну ревизију пребројавања гласова "што је пре могуће".

Оспоравања избора наравно стижу из Америке, где је државни секретар Ентони Блинкен изразио озбиљну забринутост у вези са изборним резултатима.

Честитка је стигла и од председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Белорусије Александра Лукашенка.

"Становници Венецуеле подржавају курс ка стварању савремене и независне државе у којој народ може самостално дао одлучује о својој судбини", навео је Лукашенко.

Још источније, из Ирана, стиже честитка од портпарола иранског министарства спољних послова Насера Кананија.

"Избори су одржани упркос окрутним и неправедним претњама санкцијама", истиче Канани.

Катарски емир шеик Тамим бин Хамад ел Тани честитао је Мадуру победу, а Влада Доминикане издала је саопштење у којем наводи најсрдачније честитке Мадуру и жели му успешан и просперитетан нови мандат.

Из Европе само Вучићева честитка

Из Европске уније данас стиже вест да је Брисел припремао заједничко саопштење у којем би осудили изборне резултате у Венецуели, али их је у томе спречила Мађарска која је уложила вето. Занимљиво да премијер Мађарске Виктор Орбан званично није послао честитку Мадуру.

Ниједан европски лидер није се оглашавао појединачно о овој теми осим шпанског министра спољних послова Хосеа Мануела Албареса који је рекао да ће тражити објављивање резултата на сваком бирачком месту, као и да Мадрид помаже у успостављању заједничког става Брисела.

Овај став не изненађује, имајући у виду да су министри спољних послова ЕУ још 2020. одбили да признају резултате у Венецуели, а забрана путовања и заплена имовине око 50 високих генерала, судија и политичара из Венецуеле већ годинама је на снази.

Председник Србије Александар Вучић сврстао се међу слободан свет тако што једини европски лидер који је отворено послао честитку Мадуру.

"Високо ценимо то што Венецуела показује поштовање према принципима међународног права, Повељи УН, Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, тиме подржавајући територијални интегритет и суверенитет Републике Србије", наводи се у честитки председника Вучића.

На основу честитки видимо поделу свету на Kолективни запад и Глобални југ, каже дипломата Зоран Миливојевић додајући да је подела везана за поштовање принципа, норми и међународног права као и права уопште.

"Понавља се прича са Хуаном Гваидом који је промовисан у председника, у покушају да се промени власт у Венецуели 2018. И тада је мета спорења био Мадуро", подсећа наш саговорник.

Како напомиње, поново је на делу покушај оспоравања власти у Венецуели како би се остварили стратешки интереси који су познати од раније, а који су већ једном завршени неуспешно.

"Изгледа да је на делу покушај и сада да се решење наметне силом, по обрасцу револуција, нешто слично као што је било и у Украјини – да улица доведе на власт жељене, а уз подршку са стране", оцењује Миливојевић.

Указује да је у питању право народа да бира своју власт и ту се види разлика у ставу САД и неких савезника у јужној Америци и Европи, а са друге стране Русије и Кине, па и став Србије.

"Мислим да је став Русије, Кине па и Србије одраз једног принципијелног става поштовања политичке воље већине народа у Венецуели", закључује Миливојевић.

image