Свет

Рапорт из Либана за РТ Балкан: Хезболах ће озбиљно одговорити Израелу

Ционисти ће запалити регион својом агресијом на Либан, Палестину, Сирију и Иран, а то све уз подршку и планирање Америке и неких западних земаља, као и подршку неких арапских режима, оцењује председник Либанског комитета за мир и солидарност Жамиљ Мухамед Сафија
Рапорт из Либана за РТ Балкан: Хезболах ће озбиљно одговорити Израелу© РТ Балкан/globallookpress.com

Лидер палестинског Хамаса Исмаил Ханије убијен је у свом стану у Техерану, а Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је ликвидиран и виши командант Хезболаха Фуад Шукр, који се налазио у истој згради.

За сада, још нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра.

Експлозија насиља на Блиском истоку  је без преседана и то је у великој мери последица политике САД у том региону , истакао је недавно шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, напоменувши да уколико Вашингтон обустави подршку Тел Авиву, крвопролиће у Појасу Газе ће се зауставити, али да они то или не желе, или не могу то да ураде.

Ситуација у Либану је веома опасна и ускоро очекујемо "широки" рат, више жртава и разарања, али очекујемо и озбиљан одговор либанског отпора Израелу, каже за РТ Балкан председник Либанског комитета за мир и солидарност, један од оснивача Међународног комитета за солидарност са палестинским народом Жамиљ Мухамед Сафија.

"Ционисти ће запалити регион својом агресијом на Либан, Палестину, Сирију и Иран, а то све уз подршку и планирање Америке и неких западних земаља, као и подршку неких арапских режима. Верујем да ће се то догодити. Регион ће се запалити", оцењује наш саговорник.

Коментаришући речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, да би Турска могла да уђе у Израел како би пружила подршку Палестинцима, Жамиљ Мухамед Сафија наводи да се ради о изјави "само да би задовољио свој народ".

Он подсећа да се јуче десио опасан догађај – атентат на двојицу лидера Хамаса и Хезболаха, а да ће та акција неминовно довести до одлучног одговора Хезболаха и Ирана против Израела.

"Штавише, то не спречава друге земље да уђу у овај рат, поготово што је ово други пут да је Израел нарушио суверенитет Ирана и убио званичника Хамаса. Чекамо сатима одговор из осовине отпора у Либану, Палестини, Ираку и Јемену", додаје наш саговорник.

Он истиче да верује да се осовина отпора састала и да ће развити план обуздавања Израела.

Истовремено, како додаје, верује да се одвијају контакти између руско-америчких, турских и кинеских власти како би се избегао потенцијално опасан рат који утиче на регион, али да ће одговор свакако бити неизбежан.

"Овај кукавички чин који је Израел починио против цивила је зато што, после десет месеци рата у Појасу Газе и јужном Либану, није постигао никакав војни успех. Напротив, претрпео је велике губитке у војном, економском, друштвеном и политичком смислу", наглашава либански политичар .

Према његовим речима, осим пада свог угледа у свету, Израел је постао познат у свету као неонацистички убица деце и жена.

"Израел, односно Америка, не прихвата губитке. Они траже излаз из којег могу изаћи као победници, али ствари су дошле до тога да ће се осовина отпора борити до краја. Регион је ушао у нову одлучујућу фазу, чији би крај био повлачење Американаца из западноазијског региона, а све што је урађено до сада је ништа мање него америчко-ционистички план", закључио је наш саговорник.

image