"Грађански рат" у параван-организацији америчке ЦИА

Разоткривене поделе у Националној задужбини за демократију

Највећи фијаско у односима с јавношћу у историји Националне задужбине за демократију (НЕД) - параван-организацији ЦИА - резултирао је отпуштањем два висока званичника и својеврсним "грађанским ратом" између старих неоконзервативних кадрова и новог, политички коректног менаџмента, наводи се у документима која је добио "Грејзон".

Фијаско о коме је реч био је телефонски разговор потпредседнице НЕД-а за комуникације Лесли Аун са Максом Блументалом и Алексом Рубинштајном из "Грејзона", који је портал објавио у мају 2023.

Аунова је иницирала разговор због Рубинштајнове квалификације НЕД-а као "отпатка ЦИА", само да би на крају много пута рекла "не знам".

Портал је ове седмице објавио неколико мејлова између Мајкла Алена који је некада био уредник НЕД-овог блога и оснивача НЕД-а Карла Гершмана, који су открили да су Аунова и Ален остали без посла после разговора са новинарима "Грејзона".

"Аматерски - велика брука! Изричито сам саветовао да се не разговара са овим људима", навео је Ален у мејлу Гершману дан након што је снимак разговора постављен на Јутјуб.

Дејвид Лоу задужен за НЕД-ове односе са владом описао је наступ Аунове као "невероватно неупућен" и "болан за слушање".

Гершман је позив описао као "катастрофалну збрку", а Аунову назвао неупућеним "мороном", додавши да је њено ангажовање било "огромна грешка" новог шефа НЕД-а Дејмона Вилсона и одраз Вилсоновог фокуса на медије и имиџ.

У порукама Гершману и Лоу, Ален је окривио директорку комуникација НЕД-а Кристин Беднарз да је наводно подстакла Аунову да разговара са "Грејзоном". Ален је такође критиковао Беднарз што је увела обавезну обуку о "различитости, једнакости и инклузији" за коју је оценио да је "идеолошка" и облик "микроагресије".

Такође је прокоментарисао да је ПиАр тим НЕД-а био фокусиран на ЛГБТ агенду НЕД-а и да је занемарио последице разговора Аунове са "Грејзоном".

Нови разгор у НЕД-у уследио је након Хамаса на Израел 7. октобра. Тада се Ален пожалио да је неколико запослених у НЕД-у "промовисало и присуствовало пропалестинском маршу" као и да су "са ентузијазмом славили Хамасове масакре".

У једном тренутку, Гершман је упитао да ли Беднарз гаји неку врсту личне озлојеђености према бившем мужу Израелцу, или је она "освешћена пахуљица", на шта је Ален одговорио: "Ово последње, у комбинацији са извесном мегаломанијом и дефанзивним огорчењем због 'Грејзон' фијаска".

Ален је на крају добио отказ 12. децембра. У мејлу Гершману и Лоу у фебруару, он је тврдио да је отпуштање делимично последица "маргинализације изазване афером 'Грејзон', вероватно највећим пи-ар фијаском у историји НЕД-а".

Аунова је у неком тренутку такође добила отказ и платила је знатну суму због "полне дискриминације", наводи се у документима до којих је дошао "Грејзон". Њене онлајн биографије не помињу њен рад у НЕД-у.

НЕД су основали Гершман и Алан Вајнштајн 1983. године, након што је ЦИА тадашњем председнику Роналду Регану предложила стварање такве организације.

"Оно што ми данас радимо ЦИА је радила тајно пре 25 година", признао је Вајнштајн "Вашингтон посту" 1991.