Америка се спрема за за рат на Тајвану: Компаније да процене ризике пословања у Кини

Предлог закона треба да одобре и Представнички дом и Сенат САД, а да би документ постао закон, неопходан је и потпис америчког председника

Део америчких законодаваца предложио је доношење прописа према коме ће фирме које су на берзи САД морати да открију имовину и пословање у Кини, али и да процене економске губитке које ће претрпети у случају да Пекинг нападне Тајван.

Закон о транспарентности ризика од Народне републике Кине, ако буде усвојен и спроведен, биће заправо допуна Закон о размени хартија од вредности из 1934. Од фирми које се налазе на берзи у САД захтеваће да годишње обелодањују проценат укупног прихода, профита, капиталних улагања и нивоа укључености у ланац снабдевања у Кини, али и безбедносне анализе.

Од компанија ће се, како јавља "Ејжа тајмс", тражити да направе планове за случај да изненада изгубе приступ кинеском тржишту.

Ове компаније треба да размотре различите сценарије укључујући и пад билатералне трговине између САД и Кине за више од 80 одсто, али и потпуни престанак трговине робом која има крајњу војну или двоструку употребу.

Фирме ће морати да предвиде како да се спреме и за екстремну ситуацију у којој Пекинг присваја сва средства америчких компанија са седиштем у Кини која би могла да се пренамене за војну производњу. 

Предлог закона треба да одобре и Представнички дом и Сенат САД, а да би документ постао закон, неопходан је и потпис америчког председника.

Закон о транспарентности ризика НРК предложен је два дана пре него што се амерички државни секретар Антони Блинкен састао са кинеским министром спољних послова Ванг Јием на маргинама састанка министара иностраних послова земаља АСЕАН-а у Лаосу 27. јула. 

Закон покрива неколико сектора више од Извршног налога који је потписао председник Џозеф Бајден прошлог августа. Бајденов акт ограничава и надгледа америчка улагања у кинеске компаније за полупроводнике, квантно рачунарство и вештачку интелигенцију из разлога националне безбедности. 

Шеф Индо-пацифичке команде Џон Аквилино рекао је у марту да верује да ће кинеска војска бити спремна да изврши "инвазију" на Тајван до 2027.