Скот Ритер: Ако НАТО почне да обара руске ракете, то ће значити објаву рата

Русија се бори да осигура своју националну безбедност, каже бивши амерички обавештајац

Уколико НАТО удовољи Владимиру Зеленском и пружи отпор руским ракетама са територије земаља Алијансе, то се може протумачити као објава рата, рекао је бивши амерички обавештајац Скот Ритер у интервјуу Дени Хајфонгу. 

"Зеленски полази од чињенице да НАТО може да распореди ракете 'патриот' у Пољској, које су у стању да оборе руске бојеве главе усмерене ка украјинским војним циљевима код Лавова. Али, Зеленски не схвата да је ово ратни чин", оценио је Ритер.

Он је упозорио да је Русија сада у мисији да осигура своју националну безбедност, те да, иако НАТО за сада није део сукоба, Алијанса може да се укључи у сукоб, уколико почне да обара руске ракете. 

Подсетимо, у јулу ове године Зеленски је у Лондону поново позвао западне савезнике да почну да обарају руске дронове и ракете изнад територије Украјине, баш као што је то недавно био случај са иранским пројектилима изнад територије Израела. 

Поједини медији су, такође, писали да је Варшава на недавном самиту НАТО-а у Вашингтону желела да покрене питање да ли Пољска може да обара ракете изнад Украјине. Ипак, из Алијансе су тих дана поручили да политика НАТО-а остаје непромењена и да Алијанса неће да се директно укључује у сукоб.