Свет

Новинарка из Венецуеле за РТ Балкан о нередима у Каракасу: САД неће Мадура, али чависти штите државу

"Знали смо шта ће се десити након избора и такође смо знали да неће само тврдити да је дошло до изборне крађе, већ да ће радити све како би Америка и Европа поставиле Едмунда Гонзалеса Урутију за председника Венецуеле", открива новинарка Ерика Ортега Саноха
Новинарка из Венецуеле за РТ Балкан о нередима у Каракасу: САД неће Мадура, али чависти штите државу© Photo by Jesus Vargas/Getty Images

"Све што се тренутно дешава у Венецуели апсолутно је очекивано. Одавно смо знали да опозиција планира да искористи изборни процес за дестабилизацију, као што су то раније радили", објашњава за РТ Балкан позната венецуеланска новинарка Ерика Ортега Саноха, коментаришући протесте који су у овој јужноамеричкој држави избили након што је опозиција покушала да оспори изборну победу председника Николаса Мадура. 

"Знали смо шта ће се десити након избора и такође смо знали да неће само тврдити да је дошло до изборне крађе, већ да ће радити све како би Америка и Европа поставиле Едмунда Гонзалеса Урутију за председника Венецуеле", наводи Ортега Саноха.

На улицама главног града Венецуеле јуче су организовани паралелни скупови, а присталице Мадура и чавизма штитиле су председничку резиденцију, палату Мирафлорес, од напада опозиције. И Мадуро је оптужио САД да стоје иза ових догађаја и да су искористиле изборни процес да би дестабилизовале Венецуелу.

"Противници Мадура кренули су из најбогатијег дела града ка главном тргу, али су их зауставиле две групе присталица чавизма, које су се удружиле код палате Мирафлорес", објашњава Ортега Саноха за РТ Балкан са лица места.

Нереде који су избили након Мадурове победе на изборима 28. јула предводи Марија Корина Мачадо из венецуеланске крајње деснице, која је од 2002. године учествовала у свим дестабилизујућим акцијама у Венецуели, након владавине Уга Чавеса.

Како наводи наша саговорница, Мачадо није само део утицајне "буржоаске" породице која је у прошлости имала јак политички и економски утицај, већ су је "обучавале и финансирале САД како би данас била то што јесте".

Њена НВО организација "Сумате" примила је много новца од Вашингтона, што потврђују многи изводи и документа.

Мачадо, захваљујући америчком новцу, константно покушава да критикује венецуелански изборни систем, који је "заправо један од најбољих на свету", објашњава венецуеланска новинарка.

Ко је заправо на улицама Каракаса

Западни медији пожурили су да пренесу како су на улице главног града Венецуеле након изборних резултата изашле хиљаде "углавном младих незадовољних грађана".

Међутим, наша саговорница објашњава да први талас овонедељних насилних протеста нису организовали "људи који су гласали на изборима", већ особе које су раније обучаване како да изазивају нереде широм Венецуеле, "којима је новчана средства, наркотике и оружје обезбедила опозиција".

"Прво што су напали били су симболи Боливарске револуције и недавни пројекти владе – попут болница, тргова и споменика. То им је било наређено, да нападну симболе револуције", додаје Ортега Саноха, новинарка из Венецуеле.

Организовани демонстранти, на пример, јуче су у региону Лара покушали да преузму штаб владајуће партије који су запалили, иако је унутра било двадесет особа, међу којима и две жене. 

"Све то смо у Венецуели већ видели и 2014, 2016. године", објашњава за РТ Балкан награђивана венецуеланска новинарка.

Опозиција доводи у питање легитимност гласања, али све партије које су учествовале на изборима имале су своје контролоре на изборним местима. Било их је више од 15.000 широм земље и сви су имали увид у записнике.

Према венецуеланском закону, рок за објаву записника је 30 дана, али Мачадо сада покушава да организује паралелну, непризнату Државну изборну комисију и објави наводне записнике мимо закона. 

У томе су их, наравно, подржале САД, које су, како је истакао државни секретар Ентони Блинкен, "озбиљно забринуте" због објављених изборних резултата за које су истакли да "не одражава ни вољу, нити гласове народа".

Блинкен је позвао изборну комисију Венецуеле да "транспарентно и одмах објави пуне резултате, најављујући да ће САД и међународна заједница одговорити у складу с тим".

Циљ опозиције је, објашњава Ортега Саноха, да се ван сваког легалног процеса што пре оспори Мадуров наредни петогодишњи мандат (иако би он требало да га преузме тек у децембру) и постави њихов кандидат за период од 2025. до 2031. године. 

image