Свет

Зеленски поново наговештава преговоре? Следећа конференција да буде са Русима

Ако сви желе да виде Русе за преговарачким столом, онда ми не можемо бити против тога, поручио је лидер кијевског режима
Зеленски поново наговештава преговоре? Следећа конференција да буде са РусимаGetty © Anadolu / Contributor

Друга конференција на тему Украјине неће донети резултате, ако у њој не буду учествовали и руски представници, рекао је за "Монд" Владимир Зеленски, преноси ТАСС.

"Као и већина земаља, верујем да представници Русије морају да буду присутни на другом самиту, иначе нећемо постићи конкретне резултате. Ако сви желе да их виде за преговарачким столом, онда ми не можемо бити против", изјавио је Зеленски.

Подсетимо, украјински званичници од недавног самита у Швајцарској изменили су реторику, те се у њиховим изјавама с времена на време од тада могла чути порука да Украјина жели да преговара са Москвом.

Прва таква изјава дошла је лично од Владимира Зеленског, који је по завршетку самита поручио да би на следећем таквом самиту требало да присуствују и руски званичници, након чега би, како је додао, требало и да одмах буде постигнут мир. Он је тада признао да мир није могуће постићи без дијалога са Русијом, иако је раније, што је опште познато, забранио преговоре са Москвом док је на њеном челу председник Владимир Путин.

Сасвим недавно, 21. јула, Зеленски је поново изјавио да постоји могућност за мировне преговоре са представницима Русије, чак и ако би то значило да ће морати да преговара с руским председником Владимиром Путином.

Слична изјава дошла је затим и од шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе. Он је у Кини изјавио да је Кијев спреман да "води дијалог и преговоре са руском страном".

На то, Москва је поручила да је спремна за дијалог, али да за сада нису јасни сви детаљи, те да ће сачекати да се ситуација разјасни на какве преговоре мисле у Кијеву. Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, на путу до преговора са Кијевом постоји неколико проблема, међу којима су нелегитимитет Зеленског, као и забрана преговора са Москвом, док је на њеном челу Владимир Путин. 

image