Бивши званичник Скотланд Јарда оптужио Најџела Фаража за подстицање насиља

Фаража је такође критиковала и заменица премијера Анђела Рајнер, која је рекла да он, као лидер странке, има "известан ниво одговорности", а то не подразумева подстицање "теорија завере"

Бивши високи званичник Скотланд Јарда Нил Басу оптужио је данас лидера Реформистичке партије Велике Британије Најџела Фаража да је помагао у подстицању насиља које је избило у граду Саутпорту, након напада ножем у ком је убијено троје деце.

Фараж је изазвао критике, јер је у једном видео снимку који је објављен у уторак упитао, поводом поменутог напада, "да ли се истина крије од нас", преноси "Гардијан".

Басу, који је у полицији био задужен за борбу против тероризма, рекао је да су се "у свету јављале последице онда када јавне личности нису држале језик за зубима".

"Најџел Фараж пружа помоћ покрету Енглеска одбрамбена лига (ЕДЛ), подрива полицију, ствара теорије завере и даје лажну основу за нападе на полицију. Да ли је осудио насиље или ЕДЛ. Такви људи постоје да би подстакли раздор у друштву", рекао је Басу, мислећи на екстремно десничарску, исламофобичну групу за чије се присталице верује да су умешане у трагедију која се десила у Саутпорту.

Фаража је такође критиковала и заменица премијера Анђела Рајнер, која је рекла да Фараж, као лидер странке, има "известан ниво одговорности", а то не подразумева подстицање "теорија завере".

Након напада ножем на часу у школи плеса у понедељак у Саутпорту осморо деце је рањено, а петоро је у критичном стању, а повређене су и две одрасле особе које се такође налазе у критичном стању.

Младић стар 17 година који је осумњичен за убиство и ухапшен остаје у притвору.