"Њујорк пост": Организатори терористичког напада 11. септембра се нагодили с тужилаштвом

У замену за укидање смртне казне, тројица оптужених су пристали да се изјасне кривим за сва кривична дела за која се терете, укључујући убиство 2.976 људи, наведено је у писму које је војни суд послао породицама жртава

Наводни главни организатор терористичких напада 11. септембра извршених на Куле близнакиње у Њујорку и Пентагон, као и двојица других терориста, биће поштеђени смртне казне јер су склопили нагодбу са тужилаштвом, пише "Њујорк пост".

Портпарол Канцеларије војних комисија (ОМЦ), која води овај случај, потврдио је да је склопљен споразум са Халидом Шеиком Мухамедом, оптуженим да је "мозак" напада иза којег је, како се верује, стајала Ал Каида, и двојицом његових наводних саучесника, Валидом Мухамед Салих Мубарак Бин Аташом и Мустафом Ахмедом Адам ал Хасавијем, који су сви држани у америчком војном затвору у заливу Гвантанамо од 2006. године.

Најава је дошла као горка пилула за породице жртава које су са нестрпљењем чекале завршетак суђења скоро 24 године и од којих су многи сматрали да је смрт једина прикладна казна за починиоце гнусних напада, констатује се у тексту.

"У замену за укидање смртне казне као могуће казне, тројица оптужених су пристали да се изјасне кривим за сва кривична дела за која се терете, укључујући убиство 2.976 људи, како је наведено у оптужници", наводи се у писму послатом породицама жртава које је потписао главни тужилац ОМЦ-а контраадмирал Арон Раг.

Рочишта за изјашњавање о кривици по оптужбама укључујући убиство и заверу, могла би да се одрже већ следеће недеље, а изрицање пресуде се очекује следећег лета, наводи се у писму у које је "Њујорк пост" имао увид.

У писму ОМЦ-а се наводи да су осумњичени за тероризам такође пристали да одговоре на сва питања која чланови породица жртава имају "у вези са њиховом улогом и разлозима за извођење напада 11. септембра".

Члановима породице је речено да им је дозвољено да постављају питања која ће бити прослеђена оптуженим терористима преко њихових бранилаца и на које ће одговорити у року од 90 дана.

Оптужени се сумњиче да су организовали обуку, обезбедили финансијску подршку и другу помоћ за 19 терориста који су отели путничке авионе и срушили их на Светски трговински центар, Пентагон и поље у Шенксвилу, Пенсилванија, 11. септембра 2001. године.

Тројица оптужених који су прихватили споразум о признању кривице, заједно са Алијем Абдул Азизом Алијем и Рамзијем Бин ал Шибом, првобитно су заједно оптужени 5. јуна 2008, а затим поново 5. маја 2012, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

ОМЦ је саопштио да је први пут ушао у преговоре о признању кривице са браниоцима осумњичених у марту 2022. године.

Мухамед, познат оперативцима ФБИ као "КСМ", наводно је предложио идеју за нападе Осами бин Ладену 1996. године. Терориста пореклом из Пакистана је оптужен да је играо кључну улогу у планирању напада, које је подразумевало и обуку неких отмичара у Пакистану и Авганистану.

Бин Аташ је наводно обучавао терористе, укључујући и борбу прса у прса, а проучавао је и ред летења авио-компанија. Рођен у Саудијској Арабији, чији је држављанин и трећи осумњичени Ал Хавсави који је оптужен да је помагао отмичарима око путних аранжмана и финансија.

Убрзо након што су објављене вести о споразуму о признању кривице, Бела кућа је објавила саопштење преко званичника Савета за националну безбедност дистанцирајући се од споразума.

"Председник и Бела кућа нису играли никакву улогу у овом процесу. Председник је наложио свом тиму да се по потреби консултује са званичницима и адвокатима Министарства одбране о овом питању", наводи се у саопштењу.

Кандидат за потпредседника републиканаца, Џеј Ди Венс критиковао је администрацију Бајден-Харис због споразума о признању кривице.

"Потребан нам је председник који убија терористе, а не онај који преговара са њима", рекао је Венс окупљеним присталицама републиканаца на скупу у Глендејлу у Аризони.