Свет

Нападач на децу у Енглеској оптужен за убиство, више хиљада људи протествовало у Лондону

Након Саутпорта, града у којем је седамнаестогодишњак убио три девојчице, а осам ранио ножем, нови протести одржани су у среду у близини премијерове резиденције у Даунинг стриту
Нападач на децу у Енглеској оптужен за убиство, више хиљада људи протествовало у Лондону© Tanjug/Jordan Pettitt/PA via AP

Британска полиција оптужила је 17-годишњег младића за убиство три девојчице и покушај убиства по 10 тачака оптужнице због напада ножем на летњем часу плеса који је шокирао нацију и изазвао две ноћи насилних протеста, преноси Ројтерс.

Тинејџер, чије име не може да буде саопштено због његових година, појавиће се у четвртак пред судом у Ливерпулу где би требало да одговара за напад у понедељак на децу и одрасле окупљене на "Радионици јоге и плеса  Тејлор Свифт" у приморском граду Саутпорту.

Три девојчице, узраста од шест до девет година, убијене су у нападу, а рањено је осморо деце, од којих се петоро налази у болници у критичном стању, као и две одрасле особе које су покушале да их заштите.

Велики немири избили су у уторак након бдења у граду на северозападу Енглеске након што су се на друштвеним мрежама прошириле лажне информације да је осумњичени радикални исламиста и мигрант, наводи се у извештају Ројтерса.

Нови протести одржани су у среду у Лондону, где су се хиљаде људи окупили у близини премијерове резиденције у Даунинг стриту узвикујући: "Спасите нашу децу", "Желимо нашу земљу назад" и "Зауставите чамце". Ухапшено је више од 100 људи.

Полиција је саопштила да напад није повезан за тероризам и да је осумњичени рођен у Британији.

Премијер Кир Стармер осудио је као "насилнике" оне који су се сукобили са полицијом због напада у Саутпорту у којем су убијена деца, рекавши да ће "осетити пуну снагу закона".

Више од 50 полицајаца повређено је на протестима у Саутпорту у уторак, када су демонстранти запалили полицијска возила и гађали полицајце циглама. 

image