Свет

Зашто је Мелонијева љута на Брисел?

Тензије између лидерке Италије и шефице ЕК су све веће
Зашто је Мелонијева љута на Брисел?© Thierry Monasse/Getty Images

Однос италијанске премијерке Ђорђе Мелони и нове-старе шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен све је напетији. Најновија гложења две политичарке поново доводе под знак питања везу Италије са Бриселом, која је за две године мандата десничарке Мелонијеве "испала" много боља него што се очекивало.

Иако је Мелонијева ублажила своју евроскептичну реторику, а Фон дер Лајенова покушавала да јој се "удвара" тражећи подршку да остане на функцији, то партнерство, уочава "Фајненшел тајмс" (ФТ), сада показује знаке напетости.

Мелонијева је прошле недеље предузела "корак без преседана" када је, након што је Комисија објавила извештај који доводи у питање слободу медија у тој медитеранској земљи, оптужила Брисел да је постао плен "лажних вести", које пласирају "професионалци за дезинформације и мистификацију".

Оштре примедбе италијанске лидерке уследиле су недељама након што се уздржала од одлуке лидера ЕУ да номинује Фон дер Лајенову за још један мандат.

Мелонијева је потом наложила члановима њене партије Браћа Италије да гласају против потврђивања мандата Фон дер Лајенове у Европском парламенту.

Све ово, уверавају аналитичари с којима је разговарао ФТ, најављује повећане нестабилности између Рима и Брисела, јер Мелонијева настоји да ојача свој национализам.

Тензије се појављују и око фискалне политике, темпа зелене транзиције ЕУ и других питања.

Пјетро Бенаси, бивши италијански амбасадор у ЕУ, каже да је  борбенији став Мелонијеве мотивисан њеним ривалством са лидером крајње деснице и потпредседником Матеом Салвинијем, који заступа радикалније евроскептичне ставове, али наводи да би Италијанку могла да охрабри и све већа могућност да се Доналд Трамп врати у Белу кућу после америчких избора.

Сенатор Клаудио Борги из Салвинијеве странке Лига, међутим, упозорио је да ће неслагања неизбежно расти.

"Гласање за Фон дер Лајенову била би замка, с обзиром да Мелонијева није била у стању да заузврат извуче ништа битно из Брисела", рекао је сенатор Лиге и оценио уздржавање од гласања као "веома паметан потез".

image