Због раста тензија на Блиском истоку седам авио компанија отказује летове за Израел

Тензије су порасле након што је Тел Авив извео атентат на Фауда Шукра (63), познатијег као "Хаџ Мосин", вишег саветника вође Хезболаха

Седам авио компанија отказало је у среду летове за Израел, као одговор на ескалацију безбедносних тензија, док се Тел Авив спрема за могућу одмазду либанске групе Хезболах након атентата на једног од кључних војних вођа групе у Бејруту, пише Анадоли агенција.

Радио израелске војске објавио је да су се амерички "Јунајтед ерлајнс" и "Делта ерлајнс" одлучили на тај потез, након убиства вишег команданта Хезболаха Фуада Шукра.

Израелски дневни лист "Једиот Аронот" објавио је да је "Бритиш ервејз" најавио обуставу својих летова за Израел.

Овим компанијама су се придружиле и "Браселс ерлајнс", "Луфтханза", "Остријан ерлајнс" и "Ер Индија", преноси израелски тв "Канал 12".

"'Јунајтед ерлајнс', који обавља 14 летова седмично за Тел Авив, обавестио је путнике о отказивању летова за наредне дане", наводи лист додајући да је "Делта" отказала летове у среду и четвртак из Њујорка.

За "Бритиш ервејз" није познато да ли су летови обустављени на 24 или 48 сати.

"Остријан ерлајнс" и немачка "Луфтханза" обуставили су у понедељак летове за и са аеродрома "Бен Гурион" у Тел Авиву.

Израел је у априлу затворио свој ваздушни простор на седам сати због напада дроном и пројектилима Ирана, који је био одмазда за израелски ваздушни напад на амбасаду Техерана у Дамаску.

У нападу је погинуло 16 људи, међу којима и високи официр иранских снага Кудс.

Тензије у Израелу су порасле након што је Тел Авив извео атентат на Фауда Шукра (63), познатијег као "Хаџ Мосин", вишег саветника вође Хезболаха, Хасана Насралаха, у ваздушном нападу на зграду у јужном Бејруту у уторак навече.

Хезболах је потврдио Шукрово убиство у среду увече.

Палестинска група отпора Хамас саопштила је јуче да је Тел Авив убио шефа политичког бироа групе Исмаила Ханијеа у израелском ваздушном нападу на његову резиденцију у Техерану.

Повећан је страх од пуног рата између Израела и Хезболаха након вишемесечне размене прекограничне ватре.

Ескалација долази у позадини израелских напада на Газу у којима је од октобра, након напада Хамаса, убијено више од 39.400 људи.