Свет

Наставак рата или компромис: Ко ће да наследи лидера Хамаса убијеног у Техерану?

Експерт за палестинске организације Хани ел Маср оценио је да ће избори сада вероватно бити између Халеда Мешала, ветерана и бившег вође Хамаса, и Халила ел Хаје, моћне личности унутар покрета који је био близак Ханији
Наставак рата или компромис: Ко ће да наследи лидера Хамаса убијеног у Техерану?© Majid Saeedi/Getty Images

Након убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану, поставља се питање ко ће бити његов наследник. 

Наиме, Ханије (62) је био премијер Палестинске националне управе између 2006. и 2014. године, а од 2014. до 2017. био је шеф Хамаса у Појасу Газе, након чега је постао председник политичког бироа те организације, на којој је функцији био све до погибије.

"Сада још увек не можемо да разговарамо о томе", рекао је члан Хамаса за АП упитан о процесу смене Ханијеа.

Како се наводи, Ханијеин заменик, Салех ел Арури, који је убијен у израелском нападу у Бејруту у јануару, аутоматски би постао његова замена.

Ел Аруријево место је упражњено од његове смрти, а очекује се да ће се Савет групе Схура, његово главно саветодавно тело, ускоро, вероватно после Ханијине сахране, састати у Катару како би именовао наследника. 

Експерт за палестинске организације Хани ел Маср изјавио је да ће избори сада вероватно бити између Халеда Мешала, ветерана и бившег вође Хамаса, и Халила ел Хаје, моћне личности унутар покрета који је био близак Ханији.

"Неће бити лако", оценио је ел Маср.

Према његовим речима, трећи могући кандидат могао би бити Низар Абу Рамадан, који се сматра блиским Мешалу.

Ел Маср је додао да је Ел Хаја "као и Ханије, уравнотежен и флексибилан и да обе стране нису виделе његово вођство као проблематично".

Нови политички лидер Хамаса мораће да одлучи да ли ће да настави са војном операцијом, и у суштини постати герилска и тајна група, или ће изабрати политичке компромисе, што је мало вероватна алтернатива у овом тренутку, пише АП. 

Напомиње се да је улога лидера те групе важна у одржавању односа са савезницима Хамаса ван палестинских територија и да ће на изборе вероватно утицати одлуке покрета у наредним данима.

Међутим, експерт је оценио да ће сваки резултат морати да буде привремен док се не одрже избори за политички биро, који је требало да се одрже ове године, али "да их је рат избацио из колосека".

image