"Црвена застава освете": Какву поруку је Иран послао Израелу након убиства лидера Хамаса?

Иран је црвену заставу подизао већ два пута ове године: након терористичког напада у Керману у јануару и израелског удара на Дамаск у априлу

Само неколико минута након што је врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеј рекао да ће Техеран осветити убиство једног од лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, изнад џамије у светом граду Кому подигнута је симболична "црвена застава освете".

"Злочиначки и терористички ционистички режим убио је нашег драгог госта у нашој кући и учинио нас ожалошћеним", навео је ајатолах Хамнеј у саопштењу у среду, додајући да је Тел Авив "такође припремио терен за оштру казну".

Он је рекао да је дужност Ирана да се освети за убиство Ханијеа, који је био у иранској престоници на инаугурацији председника Масуда Пезешкијана.

Та застава се подиже током месеца Мухарема, када се обележава смрт шиитског Имама Алија. Према писању "Кашмир обсервера", она је подигнута само шест пута изван верских разлога у новијој историји, између осталог, и након убиства вође Корпуса исламске револуционарне гарде Касема Сулејманија у јануару 2020. године.

Иран је црвену заставу подизао већ два пута ове године: након терористичког напада у Керману у јануару, када су најмање 103 особе погинуле током обележавање годишњице Сулејманијевог убиства, као и након израелског удара на Дамаск у априлу, када је убијен још један високи званичник Револуционарне гарде.

Одговарајући на наводе да је ескалација са иранске стране данас неизбежна, најпознатији руски војни блогер "Рибар" подсећа да је након сваког ранијег подизања заставе Техеран одговорио одмерено и координисано.

"Нема основа да се верује да ће овога пута бити другачије. За сада", истиче он.