Свет

Мистерија атентата на Исмаила Ханијеа: Како је убијен лидер Хамаса?

Начин на који је лидер Хамаса убијен у Техерану остао је обавијен велом мистерије, а медији на Блиском истоку изнели су неколико могућих сценарија
Мистерија атентата на Исмаила Ханијеа: Како је убијен лидер Хамаса?www.globallookpress.com © Marwan Naamani

Убиство једног од најутицајнијих лидера палестинског Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану подигло је доста прашине широм Блиском истока, а нова конфронтација Ирана и Израела, кога оптужују да стоји иза атентата, делује све извесније.

Међутим, у мору извештаја о његовој смрти и потенцијалном одговору иранских власти, остало је нејасно - како је заправо спроведен атентат на високог званичника Хамаса?

Званичници Хамаса су у први мах објавили да је Ханијева "смрт резултат издајничког ционистичког напада на његову резиденцију у Техерану", не наводећи детаље убиства.

Иранска Исламска револуционарна гарда убрзо је потврдила наводе Хамаса, додајући да је Ханијеова "резиденција" уништена, што је резултирало "мучеништвом" лидера Хамаса заједно са "једним од његових телохранитеља". У саопштењу се додаје да се узрок и размере инцидента "истражују", те да ће "резултати ће бити објављени".

Званичних детаља о убиству Исмаила Ханијеа још нема, што је наравно подстакло медије да спекулишу и преносе информације добијене из "анонимних извора" у иранском политичким и безбедносном естаблишменту. Тако да је остало нејасно чак и где је тачно убијен функционер Хамаса.

Новинска агенција Фарс објавила је да је Ханије боравио у "специјалној резиденцији за ратне ветеране у северном Техерану". Међутим, ту тврдњу је оспорила новинска агенција Тасним која није објавила ништа о таквом објекту.

Либанска медијска мрежа "Мајадин", блиска покрету Хезболах, пренела је да је Ханије убијен "ракетом која је испаљена изван Ирана", док је израелски "Канал 12" пренео да је "ракета лансирана унутар иранске територије".

Портал "Амваџ", који је специјализован за дешавања на Блиском истоку, пренео је, позивајући се на сопствене изворе, да су Ханије и други високи званичници боравили у комплексу Садабад на северу Техерана, који се повезује са председништвом Ирана.

Тај портал наводи, позивајући се на неименоване високе иранске званичнике, да је Ханије убијен из мањег дрона са четири ротора (квадрикоптера), као и да Техеран верује да су палестински телохранитељи "одиграли улогу" у убиству лидера Хамаса. "Амваџ" се, међутим, ограђује тврдњом да те наводе не може да потврди.

Коришћење дронова било би у складу са ранијим операцијама израелских служби, које су их често користиле у нападима на иранске војне и безбедносне објекте. Они су мали и могу да се саставе унутар земље, а иранске службе су раније саопштиле да су пресреле пошиљке таквих летелица које у Иран стижу из Ирачког Курдистана - за који се верује да је центар активности израелског Мосада.

Међутим, Израелцима није страно ни коришћење других врста оружја. На пример, они су у априлу ове године, током окршаја са Ираном након убиства високог званичника Исламске гарде у Дамаску, извршили ракетне нападе на ПВО системе у околини објекта за обогаћивање уранијума у Натанзу. Тај напад је наводно изведен из ирачког ваздушног простора.

Израелске службе су у прошлости спроводиле и атентате "на земљи", најчешће коришћењем експлозива. Верује се да је један од руководилаца иранског нуклеарног програма Мохсен Фахризадех убијен управо на тај начин у новембру 2020. године.

Према писању "Њујорк тајмса", који се позива на иранске и америчке изворе, Ханије је убијен експлозивном направом тајно прокријумчареном у смештај у Техерану где је боравио. Бомба је наводно постављена пре два месеца.

Експлозија је потресла зграду, разбила неколико прозора и изазвала делимично урушавање спољашњег зида, према речима двојице иранских званичника, припадника Револуционарне гарде који су коментарисали инцидент.

Портал "Амваџ" пренео је да Ханије наводно није планирао да остане у Ирану преко ноћи, те да је и раније бринуо за сопствену безбедност. Он је након сахране председника Ирана Ебрахима Раисија, који је погинуо у паду хеликоптера у мају, у Ирану остао само неколико сати.

Војно-обавештајни аналитичар Елајџа Магинер написао је да је Израел наводно подметнуо софистицирани шпијунски софтвер путем ватсап поруке послате лидеру Хамаса, како би утврдили његову тачну позицију у стану.

Ханије је, навео је он, убијен након разговора који је водио са својим сином, током којег је утврђена његова тачна локација.

Спекулације о судбини Исмаила Ханијеа за сада ће остати само то - спекулације - а за конкретне податке би требало сачекати резултате истраге иранских власти.

Историјат израелских атентата

Требало би напоменути да Израел има дугу историју атентата на високе функционере Хамаса. 

Израелске снаге су 1997. покушале да отрују високог званичника Хамаса Халеда Мешала, који је у том тренутку боравио у Јордану. Машал је успео да преживи, а читав случај је добио доста медијске пажње и имао је негативан утицај на односе Тел Авива и Амана, који су неколико година раније успоставили дипломатске односе.

Израелске одбрамбене снаге су марту 2004. године у Појасу Газе убиле једног од оснивача Хамаса, Ахмеда Јасина, који је страдао у удару ракете испаљене из хеликоптера. Та ликвидација је, такође, наишла на критике светске јавности, али и неких водећих западних земаља.

Оснивач оружаног крила Хамаса, Салех ел Арури, убијен је у нападу дроном на Бејрут у јануару ове године. Израел је раније данас саопштио и да је доскорашњи командант јединица Хамаса, Мохамед Деиф, убијен у недавном ракетном удару у Појасу Газе.

image