Свет

"Глобал тајмс": Све више земаља заинтересовано за чланство у БРИКС-у, консензус Глобалног југа

Континуирано ширење БРИКС-а улива наду у развој Глобалног југа на равноправним основама, кажу саговорници кинеског листа
"Глобал тајмс": Све више земаља заинтересовано за чланство у БРИКС-у, консензус Глобалног југаGetty © Li Qingsheng/VCG

Све више заинтересованих земаља за чланство у БРИКС-у указује на сагласност Глобалног југа када је у питању ова организација, пише кинески "Глобал тајмс".

Подсетимо, након што су се групи чији су основни чланови Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка у јануару 2024. године придружили и Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати, Иран и Етиопија, а још 40 земаља је исказало заинтересованост.

Председница руског Савета Федерације Валентина Матвијенко изјавила је прошлог месеца да 24 земље очекују да буду примљене у ову организацију, а "Глобал тајмс" напомиње да су Белорусија и Малезија већ поднеле захтев за чланство, док се очекује да би Салвадор могао да уради исто у наредних годину или две.

"Све већи број држава које желе да се придруже БРИКС-у показује ефикасност овог механизма сарадње, који је веома привлачан за земље у развоју", рекао је за кинески лист Сонг Веи, професор са Факултета за међународне односе и дипломатију на Пекиншком универзитету за иностране студије.

БРИКС је учврстио консензус међу земљама у развоју и појавио се као снажан заговорник развојних потреба ових земаља. Било да се ради о унапређењу економске сарадње или заступању праведнијег глобалног управљања, БРИКС се доследно залагао за практичне интересе земаља у развоју, рекао је Сонг.

Како наводи, континуирано ширење БРИКС-а улива поверење у развој Глобалног југа. 

"За земље у развоју, пут ка развоју лежи у уједињеном самоусавршавању и стратешком усклађивању кроз економску и трговинску сарадњу, а не у претераном ослањању на подршку развијених држава", додао је Сонг.

За разлику од ексклузивних кругова сарадње које промовише Вашингтоном предвођени Запад, и који повлачи границе на идеолошким основама, "модел БРИКС-а се заснива на ширењу консензуса међу земљама у развоју кроз равноправне и међусобне преговоре", напоменуо је кинески стручњак.

image