Си Ђинпинг позвао на модернизацију кинеске границе, мора и противваздушне одбране

У новим околностима, у свету који се брзо мења, императив је побољшати свеобухватну способност заштите националног суверенитета и сигурности граница, поручио је председник Кине

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је да је унапређење изградње модерне граничне, поморске и противваздушне одбране инхерентни захтев националне одбране и модернизације војске.

"Важно је да сви надлежни органи схвате нове околности, карактеристике и захтеве рада на развоју граничне, поморске и противваздушне одбране, јачају осећање одговорности, негују иновативне идеје и теже изградњи јаке, безбедне и модерне граничне, поморске и ваздушне одбране", поручио је Си на седници Централног комитета Комунистичке партије Кине која је одржана уочи Дана војске који се обележава 1. августа, преноси Синхуа.

Си је истакао да су граница, море и противваздушна одбрана важан симбол националног суверенитета, "кључна капија националне безбедности и важна гаранција националног развоја".

"Како свет пролази кроз дубоке промене невиђене у једном веку, убрзаним темпом, фактори утицаја постали су замршенији и сложенији. Императив је придржавати се системског размишљања, ојачати укупну координацију и побољшати свеобухватну способност заштите националног суверенитета и сигурности граница", истакао је председник Кине.

Он је додао да је кључно значајно успоставити ефикасни одбрамбени систем који гарантује безбедност уз подршку развоју.

"Такође је важно неговати добросуседске односе и прагматичну сарадњу са суседним државама ради стварања повољног окружења за развој граничне, поморске и ваздушне одбране", закључио је Си.