Свет

Лидер Хезболаха најавио освету: Ушли смо у нову фазу рата – пред нама је велика борба

Напад на Бејрут је акт агресије и део "израелско-америчког рата" на Блиском истоку, поручио јер Хасан Насрала
Лидер Хезболаха најавио освету: Ушли смо у нову фазу рата – пред нама је велика борба© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Пред нама је велика борба која улази у нову фазу и више неће бити на нивоу "помоћног фронта", рекао је лидер Хезболаха Хасан Насрала у обраћању, преносе канали на Телеграму посвећени Блиском истоку.

Он се обратио присталицама тог либанског шиитског покрета два дана након убиства високог команданта Хезболаха Фуада Шукра и Бејруту, и дан након убиства једног од лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану.

Насралах је рекао да је Израел "прешао црвену линију" и сада мора да очекује "бес и освету на свим фронтовима који подржавају Газу", преноси "Тајмс ов Израел".

Он је поновио да та група није одговорна за ракетни напад у којем је убијено дванаест малолетника на фудбалском терену у граду Мајдал Шамс, на окупираној Голанској висоравни.

"Израеле, смеј се још мало, али ћеш много плакати, јер не знаш које си црвене линије прешао", поручио је.

Насралах је изразио саучешће страдалим званичницима, које је назвао "мученицима," додајући да су Хезболах и Хамас "партнери у отпору".

"Ми смо партнери Хамаса у отпору и мучеништву и остварићемо неизбежну победу", истакао је он.

Насрала је напад у Бејруту, у ком је убијен Фуад Шукр, акт агресије, а не атентат, додајући да представља део "израелско-америчког рата на Блиском истоку".

Он је изразио саучешће погинулима у селу Маџдал Шамс на Голанској висоравни. Израел је оптужио Хезболах да стоји иза тог напада, у ком је погинуло 12 цивила, што Хезболах негира, тврдећи да су они погинули у експлозији израелске ракете.

Насрала је истакао да је више стотина припадника тог покрета, али и цивила, погинуло у борбама против Израела.

"Плаћамо цену наше подршке Гази и стотине наших мученика је убијено, укључујући и цивиле", рекао је он.

image