Свет

Председник Ирана: Подржаћемо отпор одлучније неко икада

Израел је пропао у свим својим злочиначким акцијама, а такви терористички акти се дешавају због застоја у коме су се ционисти нашли, оценио је Масуд Пезешкијан
Председник Ирана: Подржаћемо отпор одлучније неко икада© Majid Saeedi/Getty Images

Председник Ирана Масуд Пезешкијан изјавио је током телефонског разговора са високим званичником Хамаса да ће његова земља наставити да подржава "осовину отпора одлучније него икада".

Према његовим речима, Израел је "пропао у свим својим злочиначким акцијама, а такви терористички акти се дешавају због застоја у коме су се ционисти нашли".

Његове изјаве долазе након што је убијен политички лидер Хамаса Исмаила Ханијеа у нападу на његову резиденцију у Техерану, након присуства на Пезешкијановој инаугурацији.

И Иран и Хамас оптужују Израел за његову смрт, док Тел Авив нити потврђује нити негира да стоји иза напада.

Хамас је у званичном саопштењу признао смрт шефа Политбироа, окривљујући Израел за инцидент.

Иран је због убиства лидера Хамаса прогласио тродневну националну жалост.

Наиме, Ханије (62) је био премијер Палестинске националне управе између 2006. и 2014. године, а од 2014. до 2017. био је шеф Хамаса у Појасу Газе, након чега је постао председник политичког бироа те организације, на којој је функцији био све до погибије.

Лидер Хезболаха Хасан Насралах поручио је у свом обраћању да је "пред њима велика борба која улази у нову фазу и више неће бити на нивоу 'помоћног фронта'".

Насралах је рекао да је Израел "прешао црвену линију" и сада мора да очекује "бес и освету на свим фронтовима који подржавају Газу", преноси "Тајмс ов Израел".

image