Свет

Ko je новинар Пабло Гонзалез ослобођен у размени затвореника с Русијом

Репортер који има шпанско и руско држављанство провео је иза решетака 29 месеци без икаквих доказа, оптужен да је руски шпијун
Ko je новинар Пабло Гонзалез ослобођен у размени затвореника с РусијомGetty © Photo By Carlos Lujan/Europa Press via Getty Images

Новинар Пабло Гонзалез, који је у фебруару 2022. године ухапшен и оптужен за шпијунажу у пољском граду Жешов, где је извештавао о доласку украјинских избеглица након што је почела руска Специјална војна операција, ослобођен је и пребачен у Русију у оквиру велике размене затвореника, саопштили су његови адвокати, а пренео шпански портал "Публико".

Репортер који има шпанско и руско држављанство провео је више од две године и пет месеци у пољском затвору под оптужбом да је шпијунирао у корист Кремља, то јест да је "агент руске обавештајне службе".

Ослобађање и уопштено размена затворених новинара представља прекретницу у корист слободе свих новинара који се налазе у затворима широм света, наводи се у саопштењу Гонзалесовох адвоката.

Такође, пише да су на ову одлуку утицали хуманитарни разлози, односно да је препознат значај новинарства у друштву, као и то да је размена последица интензивних преговора између укључених страна.

Гонзалесова одбрана је истакла да док су руске власти тражиле решење за ову ситуацију, други су се махом фокусирали на криминализацију Пабла Гонзалеса уместо да га бране и штите његова новинарска права.

На крају саопштења новинарева одбрана је захвалила, у Паблово и име његове породице, свим људима и организацијама, посебно "Фри Пабло" који су неуморно радили на томе да се он нађе на слободи.

Такође, потврђено је да ће се Пабло Гонзалес обратити новинарима када за то буду постојали услови.

Новинар је ухапшен у ноћи 27. на 28. фебруар 2022, да би три дана касније пољска Агенција за унутрашњу безбедност изнела оптужбе да је Гонзалес, док је пратио украјинску избегличку кризу, извршио операције "у корист Русије користећи свој статус новинара". Оптужница никада званично није подигнута, а пољски закон не ограничава време проведено у истражном затвору, пренео је шпански "Паис".

Пољска је инсистирала на томе да је Пабло Гонзалез користио имена Алексеј Рубцов или Павел Рубцов као "псеудониме" иако је иста добио на рођењу. Павел Алексејевич Рубцов, рођен 1982. у Москви, унук је ратног детета, малолетника пребаченог у Русију током грађанског рата у Шпанији, и на основу тога има двојно држављанство и два пасоша, како је детаљно навео његов адвокат након хапшења.

Према наводима Међународне федерације новинара (ИФЈ), Гонзалес, иначе једини новинар затворен у Европској унији, све ово време је био иза решетака без икаквих доказа, док је његова супруга у неколико наврата указивала на тешке затворске услове – сваки дан је проводио 23 сата у изолацији и сат у дворишту.

Током протеклих 29 месеци његовог заточеништва Репортери без граница и бројне шпанске и међународне новинарске организације, укључујући и Амнести интернешенел, осуђивали су тешке услове у којима се Гонзалес налазио, али и позивале пољске власти да објаве оптужницу против њега и пребаце га из самице.

image