Свет

САД одбациле Мадуров изборни тријумф, за њих је победник Гонзалес

Ово није први пут да Америка одбија да призна Мадура као председника
САД одбациле Мадуров изборни тријумф, за њих је победник Гонзалес© Pedro Rances Mattey/Anadolu via Getty Images

Сједињене Америчке Државе одбациле су победу коју је након избора у Венецуели прогласио председник Николас Мадуро, а за победника председничких избора признали су опозиционог кандидата Едмунда Гонзалеса.

"Имајући у виду убедљиве доказе, Сједињеним Државама, а још важније народу Венецуеле је јасно да је Едмундо Гонзалес Урутија добио највише гласова на изборима одржаним 28. јула", навео је у саопштењу амерички државни секретар Ентони Блинкен, пренео је Ројтерс.

Изборна комисија прогласила је Мадура, који је на власти од 2013, за победника са 51 одсто освојених гласова, док опозиција наводи да је на основу пребројаних 90 одсто гласова њен кандидат добио двоструко више.

Незадовољна опозиција покренула је талас протеста широм земље.

Блинкен у саопштењу није наговестио нове санкције Венецуели, али је сугерисано да су могуће "казнене акције".

"Ми у потпуности подржавамо процес поновног успостављања демократских норми у Венецуели и спремни смо да размотримо начине да их ојачамо заједно са нашим партнерима", навео је амерички званичник.

Он је позвао и на заштиту опозиционих лидера, као и на то да снаге безбедности не треба да буду инструмент политичког насиља против грађана који траже своја демократска права.

Ово није први пут да Америка одбија да призна Мадурову победу, па је тако, током покушаја државног удара 2019. године и администрација Доналда Трампа признала аутсајдера – десничарског опозиционог политичара Хуана Гваида за наводног "привременог председника" Венецуеле, упркос чињеници да никада није ни учествовао на председничким изборима.

Друге државе, укључујући Русију, Кину, Иран, Сирију, Кубу и Турску, доследно су одбијале његове претензије на место председника и наставиле да искључиво Мадура признају као легитимног председника.

Председници Бразила, Мексика и Колумбије позвали су Венецуелу да објави детаљне изборне резултате.

image