Свет

Иран: Израел одговоран за убиство лидера Хамаса Ханијеа

Хамас је 31. јула објавио да је шеф њховог политичког бироа Исмаил Ханије погинуо у израелском ракетном удару у својој резиденцији у Техерану где је присуствовао инаугурацији иранског председника Масуда Пезешкијана
Иран: Израел одговоран за убиство лидера Хамаса Ханијеа© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Резултати прелиминарне истраге указују на одговорност Израела за убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, који је погинуо у ракетном удару у Техерану, јавила је данас иранска новинска агенција Фарс.

Према том извештају, Ханије се налазио на четвртом спрату своје резиденције у техеранској четврти Зафараније када је зграду погодила ракета због које се кров делимично урушио.

"Ову војну акцију извео је израелски режим", преноси Фарс.

Хамас је 31. јула објавио да је шеф њховог политичког бироа Исмаил Ханије погинуо у израелском ракетном удару у својој резиденцији у Техерану где је присуствовао инаугурацији иранског председника Масуда Пезешкијана, наводи ТАСС.

"Њујорк тајмс" је јуче објавио, цитирајући неименоване изворе, да је Ханије можда погинуо од експлозивне направе која је у његовој резиденцији постављена два месеца раније.

Према изворима листа, бомба је активирана даљинским путем.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је петак, 2. август, Даном жалости због убиства Ханијеа.

"Да бисмо показали нашу подршку и солидарност са нашом палестинском браћом и сестрама, 2. август је проглашен за Дан националне жалости због мученичке смрти председника политичког бироа Хамаса Исмаила Ханијеа", написао је Ердоган на платформи Икс, преноси Ројтерс.

image