Свет

Европска комисија формирала тим: Сви се спремају за Трампов долазак

Група ће анализирати и потенцијални утицај Камале Харис
Европска комисија формирала тим: Сви се спремају за Трампов долазак© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Европска комисија је формирала тим званичника који ће се припремати за потенцијални повратак Доналда Трампа у Белу кућу, док ЕУ смишља стратегије како би се носила са драматичним променама у Вашингтону, по питањима попут слободне трговине и подршке Украјини.

Група такође утврђује какав би утицај председавање Камале Харис могло да има на ЕУ и како би Брисел требало да се спреми да преброди и реагује на промене политике после америчких избору.

"Тим је формирала канцеларија Илзе Јухансон генералног секретара комисије, и укључује веома мали број званичника који се баве питањима као што су трговина, конкуренција и спољни послови. Брисел је дубоко забринут због тога да ће Трамп користити други мандат да уведе болне царине на извоз из ЕУ, прекине америчку војну и финансијску подршку Украјини и погура Кијев да пристане на услове Москве за окончање рата", наводи "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Европски савезници су такође забринути због тога хоће ли Трамп испунити претње да ће повући САД из НАТО-а или значајно поткопати клаузулу о међусобној одбрани земаља за које верује да не троше довољно на одбрану.

Тим, према писању ФТ, планира да интензитет рада повећа у септембру а да у исто време владама ЕУ подели идеје о увиде о својим проценама рањивости блока, као и о шансама да се негативни утицаји ублаже.

Комисија је саопштила да се "припрема за америчке изборе" и да "размотри све могуће исходе", додајући да је "посвећена одржавању блиског партнерства са САД".

Слична група званичника који се припремају за потенцијално друго Трампово председништво формирана је у немачком министарству спољних послова.

image