Мадуро поручио Вашингтону: Одустаните од претњи Каракасу и следите споразум из Катара (ФОТО)

Копија меморандума о разумевању између Сједињених Држава и Венецуеле од 28. септембра 2023. године, који је потписао председник Венецуеле Николас Мадуро, садржи листу конкретних корака две стране, подељених у три фазе, која води нормализацији дипломатских односа

Лидер Венецуеле Николас Мадуро поновио је спремност за наставак дијалога са Сједињеним Државама, позивајући Вашингтон да одустане од претњи Каракасу и да следи тачке споразума постигнутих у Катару 2023. године.

Он је уједно и објавио потписани документ из Катара.

"Увек сам говорио да ако је америчка влада спремна да поштује суверенитет и престане да прети Венецуели, можемо да наставимо дијалог, али на основу једне тачке: Поштовање катарских споразума. Ево документа са тих преговора", написао је Мадуро на Иксу, прилажући потписани документ од три листа.

Копија меморандума о разумевању између Сједињених Држава и Венецуеле од 28. септембра 2023. године, који је потписао Мадуро, садржи листу конкретних корака две стране, подељених у три фазе, "која води нормализацији дипломатских односа".

У првој фази, која је детаљније описана од других, Каракас се обавезао да ће закључити споразум са опозицијом и одредити термин избора уз учешће међународних посматрача.

САД, заузврат, требало је да олакшају низ трансакција везаних за плаћање дугова Венецуели и пословање Централне банке земље, као и да издају општу лиценцу за рад у сектору нафте и гаса на период од шест месеци.

Обе стране су се обавезале да ће израдити акциони план за ослобађање лица лишених слободе од заједничког интереса.

Друга етапа нормализације односа, према меморандуму, укључује од стране Венецуеле званично расписивање избора уз позив посматрача из САД, УН и ЕУ, а од САД – продужење опште дозволе за нафтни сектор.

Трећа фаза обухвата период након председничких избора, према којем САД, након инаугурације уредно изабраног председника Венецуеле, морају да ослободе замрзнуту имовину и укину све санкције земљи.

Николас Мадуро је у априлу ове године, након расписивања избора и регистрације опозиционих кандидата, рекао да "америчка влада није испунила ниједну тачку катарских споразума".

У децембру је такође известио да је Катар допринео ослобађању затвореника из Сједињених Држава и Венецуеле.

Тада је администрација америчког председника Џозефа Бајдена пустила дипломату Алекса Сааба, блиског Мадуровог сарадника, у замену за америчке затворенике, који су учествовали у разним саботажним операцијама.