Свет

ЕУ разматра обустављање финансијске помоћи Грузији због закона о страним агентима

ЕУ је већ замрзла 30 милиона евра планиране војне помоћи, рекао је Петер Стано
ЕУ разматра обустављање финансијске помоћи Грузији због закона о страним агентимаGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Портпарол Европске комисије Петер Стано је рекао да Европска унија разматра обустављање финансијске помоћи Грузији након што је закон о "страним агентима" ступио на снагу.

Стано је  за "Европа прес" истакао да је ЕУ већ замрзла 30 милиона евра планиране војне помоћи кроз Европски мировни механизам, након што су САД у јулу обуставиле слање помоћи од 95 милиона долара.

Он је поновио да је усвајање закона "корак уназад" када су у питању европске интеграције Грузије, додавши да је блок већ умањио сарадњу са Тбилисијем, осим када је у питању решење за ову ситуацију.

Закон о транспарентности страног утицаја сличан је руском закону и налаже да се организације у Грузији које примају најмање 20 одсто финансија из иностранства региструју као страни агенти, што је изазвало негодовање Запада јер изазива "забринутост  за слободу говора".

Због овог закона је обустављен и процес интеграције Грузије у ЕУ, док из Брисела поручују да се надају да ће након парламентарних избора у октобру нова влада Грузије, поново "почети озбиљан рад" на чланству у ЕУ.

Парламентарни избори у Грузији биће одржани 26. октобра, а руска Спољна обавештајна служба је упозорила комшије да САД имају "одлучан став" да промене власт у Грузији након избора.

Председница Саломе Зурабишвили уложила је жалбу на закон Уставном суду Грузије, а највећа опозициона партија Уједињени национални покрет (УНМ) најавила је да ће се прикључити жалби.

image