ЕУ разматра обустављање финансијске помоћи Грузији због закона о страним агентима

ЕУ је већ замрзла 30 милиона евра планиране војне помоћи, рекао је Петер Стано

Портпарол Европске комисије Петер Стано је рекао да Европска унија разматра обустављање финансијске помоћи Грузији након што је закон о "страним агентима" ступио на снагу.

Стано је  за "Европа прес" истакао да је ЕУ већ замрзла 30 милиона евра планиране војне помоћи кроз Европски мировни механизам, након што су САД у јулу обуставиле слање помоћи од 95 милиона долара.

Он је поновио да је усвајање закона "корак уназад" када су у питању европске интеграције Грузије, додавши да је блок већ умањио сарадњу са Тбилисијем, осим када је у питању решење за ову ситуацију.

Закон о транспарентности страног утицаја сличан је руском закону и налаже да се организације у Грузији које примају најмање 20 одсто финансија из иностранства региструју као страни агенти, што је изазвало негодовање Запада јер изазива "забринутост  за слободу говора".

Због овог закона је обустављен и процес интеграције Грузије у ЕУ, док из Брисела поручују да се надају да ће након парламентарних избора у октобру нова влада Грузије, поново "почети озбиљан рад" на чланству у ЕУ.

Парламентарни избори у Грузији биће одржани 26. октобра, а руска Спољна обавештајна служба је упозорила комшије да САД имају "одлучан став" да промене власт у Грузији након избора.

Председница Саломе Зурабишвили уложила је жалбу на закон Уставном суду Грузије, а највећа опозициона партија Уједињени национални покрет (УНМ) најавила је да ће се прикључити жалби.