Турска именовала наследника убијеног лидера Хамаса

Хамас још увек није дао никакве званичне изјаве у вези са наследником Исмаила Ханијеа

Турско министарство спољних послова именовало је Халида Мешала за вршиоца дужности шефа Хамасовог политичког бироа након смрти Исмаила Ханијеа.

"Турски министар спољних послова Хакан Фидан састао се у главном граду Катара, Дохи, са вршиоцем дужности шефа политбироа Хамаса Халедом Машалом и изразио му саучешће у вези са смрћу Ханијеа", наводи се у саопштењу министарства.

Састанку су била присутна и два Ханијева сина.

Хамас још увек није дао никакве званичне изјаве у вези са Ханијевим наследником.

Наиме, Мешал је на челу Политбироа Хамаса у иностранству и сматра се једним од оснивача тог покрета.

Церемонија испраћаја и сахрана шефа политичког бироа палестинског покрета Хамас Исмаила Ханијеха биће одржани у петак у Дохи, где је углавном живео последњих година.

Истовремено, катарске власти нису ни на који начин коментарисале вест о предстојећој сахрани нити су потврдиле информације о распореду погребне церемоније.

Према писању листа "Сабах", поред Фидана из Турске, на сахрани ће бити потпредседник Џевдет Јилмаз, шеф Националног обавештајног одељења Ибрахим Калин и председник турског парламента Нуман Куртулмус.

За Исмаила Ханијеа говорили су да је умерен прагматичар у Хамасу, да је преговарао о примирју у Појасу Газе и да је играо кључну улогу у процесу међупалестинског поравнања, уживајући дубоко поштовање од обојице колега из покрета.