Лукашенко: Бајден нема никакве везе са разменом затвореника

Размена је организована искључиво преко специјалних служби, а чак ни дипломате нису биле укључене, изјавио је председник Белорусије

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да амерички председник Џозеф Бајден нема никакве везе са организовањем размене заробљеника између Русије и западних земаља, иако сада покушава да изгради свој ауторитет на томе.

"Размена је организована искључиво преко специјалних служби, а чак ни дипломате нису биле укључене. Белоруска страна је пружила сву могућу помоћ", казао је Лукашенко током разговора са становницима града Прудок, регион Мозир.

Руски ФСБ је јуче известио да је осам Руса, који су били притворени у низу НАТО земаља, враћено у Руску Федерацију.

Посебно је било речи о Вадиму Соколову (Красикову), осуђеном на доживотну робију у Немачкој, као и о Владиславу Кљушину, који је био затворен у САД.

У Русију су се вратили и Артјом и Ана Дулцев, Павел Рубцов, Вадим Коношченок, Михаил Микушин, Роман Селезњев.

Руси који су се вратили у домовину оптужени су за сарадњу са обавештајним службама Руске Федерације, али у низу случајева, како је саопштио поуздан извор у једној од надлежних руских агенција, њихова кривица није доказана.

У оквиру размене, у САД су се вратила три држављана ове земље – Еван Гершкович, Пол Вилан и Алсу Курмашева, као и носилац америчке боравишне дозволе Владимир Кара-Мурза.

Руски председник Владимир Путин потписао је указе о помиловању грађана размењених из Русије, међу којима су посебно били Вилан и Гершкович.