Свет

Авио-компаније избегавају ирански и либански ваздушни простор

Организација ОПСГРУП која дели информације о ризицима по летове, саветовала је да авиони који лете између Азије и Европе избегавају ирански и ирачки ваздушни простор
Авио-компаније избегавају ирански и либански ваздушни просторGetty © Morteza Nikoubazl

Авио-компаније избегавају ирански и либански ваздушни простор и отказују летове за Израел и Либан, преноси Ројтерс, уз оцену да расте забринутост због могућег конфликта у региону након убиства високих званичника Хамаса и Хезболаха раније ове недеље.

Компанија "Сингапур Ерлајнз" престала је да од јутрос лети кроз ирански ваздушни простор и користи алтернативне руте, наводећи да је безбедност главни приоритет.

Компанија из Тајвана "ЕВА Ер", као и "Чајна Ерлајнз", такође данас избегавају ирански ваздушни простор за летове до Амстердама који су се раније одвијали преко Ирана, показују подаци сајта "Флајтрадар 24".

Авио-компаније за сада нису коментарисале промену рута.

Организација ОПСГРУП која дели информације о ризицима по летове саветовала је авионима који лете између Азије и Европе да избегавају ирански и ирачки ваздушни простор, дан након што су извори рекли за Ројтерс да ће се највиши ирански званичници састати са представницима иранских регионалних савезника из Либана, Ирака и Јемена како би размотрили евентуалну освету Израелу.

Многе компаније, укључујући оне америчке и европске, већ избегавају да лете преко Ирана, посебно након узајамних напада ракетама и дроновима између Ирана и Израела.

У протекла два дана, "Ер Индија", "Луфтханза", америчке компаније "Јунајтед Ерлајнз" и "Делта Ер", као и италијанска "ИТА Ервејз" саопштиле су да су суспендовале летове за Тел Авив.

Неке компаније су ове недеље отказале и одложиле и летове за Бејрут након напада на стадион на Голанској висоравни за шта је Израел окривио либански Хезболах.

image