Свет

"Американ конзерватив": Украјина неће моћи да поврати изгубљене територије

Кијев треба да очекује промене у спољној политици Вашингтона, јер ни Камала Харис ни Доналд Трамп неће посветити толико пажње Украјини као актуелни председник САД Џозеф Бајден, оценио је колумниста Иван Еланд
"Американ конзерватив": Украјина неће моћи да поврати изгубљене територије© Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images

Украјина неће моћи да поврати изгубљене територије чак ни уз помоћ западног оружја, пише колумниста Иван Еланд у чланку за "Американ конзерватив".

"Вероватноћа да ће много мања (и по обиму производње и броју становника) Украјина, чак и са оружјем, технологијом и обуком које је испоручио Запад, потпуно војно поново заузети територију изгледа као сан", оценио је Еланд.

Према његовим речима, Кијев треба да очекује промене у спољној политици Вашингтона, јер ни Камала Харис ни Доналд Трамп неће посветити толико пажње Украјини као актуелни председник САД  Џозеф Бајден.

Он је указао да ће "терет помоћи" Украјини ускоро у потпуности пасти на Европу.

Владимир Зеленски оставио је могућност одржавање референдума о условима за окончање сукоба са Русијом, изјавио је то у интервјуу француским медијима, укључујући "Монд" и АФП.

Међутим, не сматра то "најбољом опцијом", истакавши да би то била победа руског председника Владимира Путина. 

Зеленски је питање територијалног интегритета Украјине назвао комплексним, напоменувши да га "не може решити један председник, без украјинског народа".

Зеленски је такође признао да цео свет и он сам желе учешће Русије на следећој мировној конференцији о Украјини.

Он је, коментаришући могуће преговоре са Русијом, признао да Украјина можда неће моћи да врати територије војним путем.

image