Ритер: Неки ослобођени затвореници на платном списку ЦИА

И Гершкович и Вилан били су оптужени за шпијунажу, док све указује да је и Кара-Мурза такође имао специјалан однос с америчком владом

Све указује на то да су неки од затвореника које је Москва разменила са неколико западних земаља били шпијуни ЦИА, каже за Спутњик Скот Ритер.

Бившем обавештајном официру америчког маринског корпуса и бившем инспектору за оружје УН, чини се, каже, и да је сама размена плод договор између руских тајних служби и америчке ЦИА.

Коментаришући акцију која се назива највећом таквом разменом од Хладног рата, Ритер је истакао да је међу 16 затвореника које је Русија ослободила био и Еван Гершковил, ухваћен на делу док преузима руске тајне.

Новинар "Волстрит џурнала" је касније оптужен за шпијунажу, на суђењу проглашен кривим и изречена му је дуга казна.

И ветеран америчких маринаца Пол Вилан такође је оптужен за шпијунажу, док је руски политички активиста Владимир Кара-Мурза, како се испоставило, имао америчку зелену карту.

"Ово имплицира да је постојао посебан однос између Кара-Мурзе и америчке владе, о чему америчка влада можда не жели да говори у јавност. Изгледа да је Кара-Мурза такође био на платном списку ЦИА", рекао је Ритер.