Свет

Убиство Ханијеа: Израел уложио протест због заставе на пола копља на турској амбасади у Тел Авиву

Реаговао је и израелски министар за националну безбедност, и поручио да је особље амбасаде слободно да у потпуности уклони заставу и врати се кући
Убиство Ханијеа: Израел уложио протест због заставе на пола копља на турској амбасади у Тел АвивуGetty © Sercan Ozkurnazli/ dia images

Израелско Министарство спољних послова данас је позвало заменика турског амбасадора како би уложило протест након што је турска амбасада у Тел Авиву спустила заставу на пола копља због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа.

"Држава Израел неће толерисати изражавање жалости за убицом као што је Исмаил Ханије", рекао је министар спољних послова Израел Кац, преноси Ројтерс.

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир је поручио да је особље амбасаде слободно да "у потпуности уклони заставу и врати се кући".

Турска је раније данас најавила да ће обележити национални дан жалости за Ханијеом, за чију смрт се окривљује Израел, иако Тел Авив није ни потврдио ни негирао умешаност.

Погребна церемонија за Исмаила Ханијеа обављена је данас у Дохи, након јучерашње погребне церемоније у Техерану, коју је предводио ирански ајатолах Али Хамнеи.

Ханије је убијен у среду у Техерану, а Хамас и иранске власти окривили су Израел за убиство и обећали освету.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је 2. август државним даном жалости поводом убиства Исмаила Ханијеа.

Према том указу, све заставе на свим владиним зградама и дипломатским мисијама Турске у свету су спуштене на пола копља.

image