Свет

Бела кућа: Могућа даља размена затвореника САД и Русије

Учинићемо све што можемо да вратимо сваког Американца који је незаконито притворен или не, кући, поручују из Беле куће
Бела кућа: Могућа даља размена затвореника САД и РусијеGetty © Jeenah Moon / Stringer

Након што је Русија ослободила новинаре Евана Гершковича Алсу Курмашеву као и бившег америчког маринца Пола Вилана у замену за Вадима Красикова, Бела кућа је оставила могућност даље размене затвореника.

Саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да САД "нису срећне" због тога што је Красиков - који је осуђен у Немачкој на доживотни затвор због убиства грузијског држављанина 2019. године - на слободи али да је та "тешка одлука" била неопходна како би се ослободили Американци.

Кирби је позвао Американце да избегавају путовање у Русију како би избегли хапшење, и рекао да се тренутно преговара о пуштању на слободу америчког наставника Марка Фогела који је осуђен на 14 година затвора због поседовања марихуане.

"Тренутно су у току разговори са Русима, да видимо шта можемо да урадимо, да покушамо да вратимо господина Фогела кући", рекао је Кирби.

"Учинићемо све што можемо да вратимо сваког неправедно притвореног Американца кући или било ког Американца који је незаконито притворен или не, а који се незаконито држи у иностранству", објаснио је он.

image