Свет

ЕУ забринута због мађарских визних олакшица за Русе и Белорусе: Угрожена нам је сигурност

Олакшице за боравишну и радну дозволу за држављане Русије и Белорусије заобилазе ограничења која је увела Европска унија, сматра Јохансонова
ЕУ забринута због мађарских визних олакшица за Русе и Белорусе: Угрожена нам је сигурностGetty © Photo by Emanuele Cremaschi/Getty Images

Комесар Европске уније за унутрашње послове Илва Јохансон изразила је забринутост због одлуке Мађарске да олакша улазак у земљу руским и белоруским држављанима, и затражила од Будимпеште појашњење тог потеза, преноси Радио Слободна Европа.

Реагујући на то што је Мађарска објавила нови визни систем за грађане осам земаља, укључујући Русију и Белорусију, а којим им се омогућава улазак у Мађарску без сигурносних провера или других ограничења, Јохансонова је послала отворено писмо мађарском министру унутрашњих послова Шандору Пинтеру.

Према њеним речима, Русија представља безбедносну претњу за ЕУ, па је с тим у вези указала на потребу "више, а не мање будности".

Иако правила о издавању радних дозвола (Будимпешта тврди да нова правила уводи пре свега због потребе за радницима у изградњи нуклеарне електране уговорене с руским "Росатомом") остају ствар сваке земље чланице ЕУ, олакшице за боравишну и радну дозволу за држављане Русије и Белорусије могле би довести до дефакто заобилажења ограничења која је ЕУ увела, сматра Јохансонова.

"Омогућавање лаког приступа ЕУ потенцијалним руским шпијунима и саботерима угрозило би сигурност свих нас. Ако [мађарска] шема лаког приступа представља ризик, ми ћемо деловати", навела је европска комесарка и затражила појашњење најкасније до 19.августа.

Тако мисли и челник највећег блока у Европском парламенту Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер, који је у писму председнику Европског већа Шарлу Мишелу рекао да је мађарски потез изазвао "озбиљну забринутост за националну сигурност".

image